Ett strålande labb bjöd på energiboost

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Årets solfattigaste vecka är här. Handen på hjärtat, hur många skulle hellre byta vintermörkret mot sol och sommarvärme just nu?
Porträttbild av Mats Rönnelid och Désirée Kroner
Désirée Kroner och Mats Rönnelid fyller på med energi och ljus framför konstsolen. Madelene Håll

Inför årets mörkaste tid bjöd Mats Rönnelid och Désirée Kroner, vid energiteknik, in till en stund att fylla på med energi och ljus i solstrålningslabbet i källaren på Campus Borlänge.

För de som tog sig till labbet var det bara att ta på sig solglasögonen och slå sig ner, knapra på julkakor, blunda och njuta i cirka 15 minuter. Det är rekommendationen för att sitta framför konstsolen och då handlar det om fullt solsken (1000 watt per kvadratmeter) vid cirka två meters avstånd. Det motsvarar samma sken som vi upplever en klar sommardag. Därför behöver alla som besöker labbet ha solglasögon för att skydda mot UV-strålning. (Ett lager solskyddsfaktor skadar heller inte för vinterbleka ansikten.)

Solstrålningslabbet har funnits över 10 år på högskolan och används på solceller och olika solenergisystem. Det går också att testa hur effektiva produkter är. Till exempel för att bättre förstå hur solstrålar påverkar material, exempelvis glasets egenskaper i fönster som ska monteras i byggnationer.

Öppet hus i solstrålningslabbet genomfördes torsdag den 16 december.

Se också inlägg på Linkedin.

Bildrad.png

Årets mörkaste och kortaste dag 2021

Årets mörkaste och kortaste dag, midvintersolståndet, är den 21 december 2021. Det vi kan glädjas åt är att det bara blir ljusare och ljusare fram till sommarsolståndet runt midsommar. Med årets mörkaste dag menas det antalet möjliga soltimmar. Årets mörkaste dag har alltså minst möjlig soltid. Solen går upp och ner väldigt nära varandra.

Kontakt
Professor energiteknik
Kontakt
Désirée Kroner
Doktorand energiteknik
Senast granskad:
Senast granskad: