Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.
Som en effekt av ombyggnationen av ventilationen på Campus Falun har också lärmiljön genomgått en stor förändring. Arbete har varit ett nära samarbete mellan Fastighetsavdelningen och NGL-Centrum där utgångspunkten har varit att just skapa lärmiljöer som är:
- Flexibla – ska möjliggöra olika arbetsformer, har många användningsområden och stöttar olika former av deltagande.
- Inkluderande – ska vara tillgängliga och skapar likvärdiga förutsättningar att delta i undervisning.
- Utvecklande – lärare ska kunna välja och anpassa en miljö för att stödja vald undervisningsform/didaktiskt val och samtidigt bjuda in och inspirera lärare och studenter att prova nya arbetsformer.
- Studentaktiva – ska möjliggöra kollaborativa och studentaktiva undervisningsformer.
- Attraktiva – studenter och personal ska vilja vistas i miljön.
Tillåtande lokaler
Utformningen och utrustningen i rummen på Campus Falun i form av möbler och teknik ska på olika sätt främja dessa utgångspunkter. Tekniken ska exempelvis vara lättanvänd, tillförlitlig och integrerad i lärmiljöerna. I A-husets samtliga lärosalar och visa studentmiljöer möjliggörs nu för undervisning med deltagare på plats i sal och deltagare via nätet, synkront via Zoom.
Vissa möblers utformning är lite annorlunda jämfört med de möbler som annars återfinns i högskolans lokaler så som , höj- och sänkbara ståbord, bord som går att fälla ihop samt stolar och bord på hjul
– Möbelvalen syftar till att stödja en stor variation av aktiviteter och att omställning ska kunna ske på ett enkelt sätt, säger Emelie Westergren, NGL-Centrum.
Nyhet: Active Learning Classrooms, ALC-salar
En ny salskategori har i samband med ombyggnationen tagit form – Active Learning Classrooms, ALC-salar. Detta är tre olika salar med gruppmöblering som standard som har en skärm- och skrivyta på väggen till varje grupp. Salarna lämpar sig extra bra för kollaborativa lärandeformer. ALC-salarna kommer vara helt klara vid årsskiftet.

Information om lärosalar
Just nu pågår arbetet med att färdigställa det sista vad gäller teknik i salarna och att göra det tydligt för personal och studenter hur de nya miljöerna kan användas.
– Inom kort kommer det exempelvis i lokalbokningssystemet, TimeEdit, framgå vilken typ av sal det är och vilken utrustning respektive sal har. På plats i salar kommer det att finnas anslag som visar möbleringsförslag samt instruktioner kring hur tekniken fungerar, berättar Ragnar Olafsson, NGL-centrum.
Arena för lärande och lärmiljöutveckling
På plan 2 i A-huset återfinns både NGL-centrum och en arena för lärande och lärmiljöutveckling. Arenan består av flera mötesytor med lite olika funktion och förutsättningar. Kopplat till arenan finns också specialiserade konceptrum för att utforska utformning, teknik och arbetssätt i kontoret, grupprum, lärosal och inspelningsstudio. På arenan ska högskolans undervisande personal kunna dela med sig och hämta inspiration och idéer till sitt arbete.
– På arenan kommer vi lyfta fram olika typer av verksamheter med allt från tankar och idéer kring lärande till aktiviteter och arbetssätt i undervisningen. Vi vill visa exempel på olika lösningar för att möta behov och utmaningar och dessutom ge besökaren möjlighet att få prova på själv, säger Ragnar Olafsson.
– Mycket är nytt, möjligheterna stora och vi tror på att göra det här tillsammans och lära oss av varandra, konstaterar Emelie Westergren, som ser fram emot att de nya studiemiljöerna används och vad det i sin tur skapar för nya idéer.


Kom ihåg att du alltid kan komma förbi Supportcaféet i Zoom eller ringa support på 023-77 88 88 om du behöver hjälp eller stöd i din undervisning.
Du kan också boka en IKT-pedagog eller pedagogisk utvecklare om du i lugn och ro vill resonera om olika lösningar kring din undervisning.