Forskningsprojekt

Hur får vi fler att vilja arbeta i köket?

Projektet undersöker kockars och kökspersonals arbetsliv i restauranger ur ett intersektionellt perspektiv. Genom kvalitativa metoder studeras hur faktorer som kön, etnicitet och social position påverkar arbetsmiljö, välmående och karriärmöjligheter.

Beskrivning

Syftet med detta projekt är att analysera och förstå arbetslivssituationen och arbetsmiljön för kockar och köksanställda på restauranger. För att skapa förståelse för arbetslivet i restaurangkök kommer vi att ställa ett antal forskningsfrågor kopplade till vilka faktorer som påverkar hur detta arbete organiseras, hanteras och genomförs samt hur yrkesverksamma upplever sin arbetssituation. Slutligen frågar vi vad som påverkar upplevelsen och erfarenheten av makt, kontroll och välbefinnande hos kockar och kökspersonal på restauranger.  

Initialt kommer intervjuer genomföras med personal på ledningsnivå på tre-fyra utvalda restauranger. Intervjuguidens frågor kommer beröra ledarskap, arbetsutveckling, lagstiftning, värdighet på jobbet och digitalisering av arbetsprocesser. Detta för att skapa en förståelse för arbetets tänkta organisering och struktur.

I nästa del av projektet kommer forskarna aktivt att delta i respondenternas arbete under en till två veckor på varje arbetsplats. Deltagande observation genom arbete är en metod där forskarna aktivt kommer att engagera sig i att arbeta med deltagare, i detta fall kockar och annan kökspersonal. Efter varje arbetspass kommer forskarna att samlas för samtal, liknande en intervju. Under dessa samtal kommer den forskare som varit ute på fält att återberätta sina upplevelser av dagen. Till sin hjälp har forskaren sina foton, filmer och fältanteckningar.

Eftersom kockar och andra yrkesgrupper inom restaurang är bristyrken och besöksnäringen har stora utmaningar när det gäller att rekrytera och behålla kompetent personal inom restaurangkök, så är det av stor vikt att få mer kunskap om vad som gör dessa arbetsplatser och arbeten attraktiva och omvänt, vad det är som gör att många slutar i förtid. Förhoppningen är att ökad kunskap om arbetet kan också ger nya förutsättningar för att utarbeta strategier för att förbättra det och därmed kunna attrahera och behålla kompetenta personer i besöksnäringen i stort.  

Finansiärer

Projektöversikt
Projektansvarig
Projektperiod
2024-06-01 — 2026-05-31
Projektstatus
Pågående
Medlemmar
  • Susanna Heldt Cassel, Örebro Universitet
  • Qian Zhang, Södertörns högskola