Roberts utbildning var bara en googlesökning bort

Robert är brittisk medborgare och arbetar på heltid i Japan samtidigt som han studerar vid Högskolan Dalarna.

Robert Dormer

– Av alla kurser jag läst hittills är den i Dalarna den mest användbara, säger Robert som genom åren har skaffat sig goda erfarenheter av nätbaserade studier.

Förvånansvärt enkelt att söka

Robert Dormer är 39 år och bor i Japan där han sedan två år tillbaka undervisar vid Hiroshima Jogakuin University. Hans första examen var i filosofi och han hade redan en magisterexamen i lingvistik när han ansökte till Högskolan i Dalarna och masterprogrammet i tillämpad engelsk lingvistik.  
 
Robert blev överraskad över hur enkel ansökningsprocessen var. Han googlade och hittade kursen genom den svenska distansutbildningsportalen Study in Sweden. Allt var på engelska vilket gjorde det riktigt enkelt för honom.
 
– Ärligt talat är jag förvånad över att inte fler söker. I Storbritannien är liknande kurser ofta fullbelagda, berättar Robert.

Första besöket i Falun

Magisterprogrammet i engelska - lingvistik på Högskolan Dalarna drivs av forskare som är specialiserade på tillämpad språkvetenskap. Programmet fokuserar på det engelska språket i olika sammanhang och i olika kommunikativa situationer. Robert har studerat vid Högskolan Dalarna i nästan två år och vid tidpunkten för intervjun har han precis besökt Falun för första gången. Han fick chansen att träffa sina professorer i verkligheten och det kändes inte besvärligt eller konstigt alls. Det var ett möte mellan människor som redan känner varandra.
 
–  Fram tills nu hade jag bara träffat dem online. Det säger en hel del om hur bra de nätbaserade studierna fungerar, när vi träffades kändes det verkligen inte som om det var första gången, fortsätter Robert. Jag avslutar nu min tredje nätbaserade utbildning. I mina studier vid Högskolan Dalarna är praktiskt taget allt online med kameror, säger han. Andra nätbaserade utbildningar har ofta ganska få onlinemöten, ansikte mot ansikte.

Massor av diskussioner online

Robert menar att hans studier vid Högskolan Dalarna, med små gruppstorlekar och onlinemöten med professorer ger mer tid ansikte mot ansikte än campusstudier i Storbritannien.
 
– Normalt träffas vi online en gång i veckan och däremellan genomför vi uppdrag och har diskussioner. Programvaran vi använder gör det möjligt för oss att prata med varandra mellan sessionerna, vi har massor av online-diskussioner.
 
Han använder två skärmar, en bildskärm för klassen och en för informationen, det gör det lättare för honom att göra anteckningar under sessionerna. Robert undervisar på heltid vid Hiroshima Women's University och han tycker att nätbaserad utbildning är ett bra sätt för den som redan har jobb att kunna studera vidare.
 
– Högskolan Dalarna har stor erfarenhet av nätbaserad utbildning och är en dold pärla med många intressanta kurser. Jag funderar på att läsa en nätbaserad kurs i japanska, jag önskar bara att jag hade mer tid, tillägger han och skrattar.

Erfarna lärare och små grupper

Robert vill framföra ett tack till Sverige som erbjuder nätbaserade utbildningar av hög kvalitet och uppmuntrar fler att ansöka.
 
– Den som kanske har familj och arbete och som är intresserad av forskarstudier bör verkligen fundera på Högskolan Dalarna. Lärarna är erfarna och grupperna är små. Jag tycker att nätbaserade studier på många sätt liknar det du får vid campusstudier.

Platta1.jpg


 

Senast granskad:
Senast granskad: