Kristina vässar karriärmöjligheterna

Kristina Berg studerar på Personal- och arbetslivsprogrammet vid Högskolan Dalarna. Vi träffar henne på campus Borlänge när hon har tagit en paus från ett grupparbete och hon är full av energi när hon sätter sig ner för intervjun.

Kristina Berg

När vi ber henne berätta lite om tiden innan hennes högskolestudier börjar orden genast flöda.

Utvecklades av ansvaret

Kristina flyttade hemifrån redan när hon var 16 år för gymnasiestudier i Malung på programmet Turism och hotell. Efter studierna säsongsjobbade hon ett par år, både på vintern och sommaren. Hon kände att hon ville komma vidare och av en slump började hon arbeta i en livsmedelsbutik där hon skulle komma att stanna i sex år. Under tiden läste hon parallellt en ettårig ledarskapskurs med inriktning mot handel.
 
– Senare arbetade jag i flera olika livsmedelsbutiker, bland annat som avdelningsansvarig. Jag tyckte om ansvaret och kände att jag utvecklades av det, berättar hon. Här kunde jag även få nytta av min ledarskapsutbildning på olika sätt.

Upptäckte att personalfrågor var roligt

2012 hände något som skulle påverka Kristinas liv på många olika sätt. Hon blev mamma och jobbade lite extra mellan varven under föräldraledigheten. När sedan ett nytt café startades upp i Hedemora fick Kristina chansen att vara med från början.
 
– Jag var inte delägare men hade ansvaret för väldigt många viktiga frågor i företaget. Det handlade bland annat om planering, bokföring och personalfrågor. Det var nog här jag upptäckte att jag tyckte om att arbeta med personal, det var kul och jag kände dessutom att jag var bra på det.

Kristina Berg2.jpg
 
Hade tankar på att studera vidare

Idag bor Kristina i Hedemora och arbetar som administratör och HR assistent på bemannings- och rekryteringsföretaget Adecco. Hon har ibland även hoppat in för att stötta i rekryteringsprocesser och arbetat som stöd till konsultcheferna i deras arbete med att leda uthyrd personal. 
 
– Att få vara med i allt från att skapa kravprofiler till att leverera rätt person för ett jobb är otroligt givande för mig. Jag känner verkligen att det här är mitt område, fortsätter Kristina.
 
Men just nu är hon alltså tjänstledig från jobbet för studier på Högskolan Dalarna. Hon hade länge haft en tanke om att studera vidare. Att det i så fall skulle vara inom personalområdet var det ingen tvekan om.

En bra känsla som visade sig stämma

När hon kollade olika lärosäten kändes Högskolan Dalarna naturligt ur geografisk synvinkel. En av hennes vänner hade gått ett liknande program och rekommenderade det. I övrigt visste hon inte särskilt mycket om Högskolan Dalarna.
 
– Jag hade nog en ganska positiv bild ändå. Både genom jobbet på Adecco och genom vänner som studerat hade jag fått en bra känsla kring Högskolan Dalarna. Det visade sig stämma, fortsätter hon med ett leende.

Värt att pausa livet i tre år?

Innan Kristina sökte till Högskolan Dalarna funderade hon mycket på om det skulle vara värt det. Hon hade redan ett arbete som personaladministratör och HR-assistent, ett arbete som hon trivdes med. Det fanns inte heller några garantier för befordran eller högre lön när hon skulle komma tillbaka till jobbet efter studierna.
 
– Skulle det vara värt att sätta sig i skolbänken i tre år, ta studielån och pausa livet? Det är faktiskt på många sätt så det känns när man pluggar på högskola. Men jag kände att jag helt enkelt ville vässa både mina kunskaper och mitt CV för framtiden, berättar hon.
 
Kristina framhåller att det går bra att studera när man har familj, men att det kräver rutiner som fungerar. Disciplin är viktigt och hon berättar att det fungerar bäst för henne att plugga någon annanstans än hemma. Vi har bra rutiner med fasta studiedagar, det gör det lite lättare att planera sin vardag och den lilla fritid man har.

Känslan av att lyckas

Förutom erfarenheterna Kristina skaffat sig genom tidigare arbeten så känner hon att utbildningen kommer att ge henne en bred palett av verktyg, redskap och teorier som hon kommer att ha riktigt stor nytta av i framtiden.
 
– Jag tycker om att se människor växa och att utvecklas. Då växer jag också, fortsätter hon lite eftertänksamt. Känslan av att lyckas med det man vill åstadkomma är oslagbar. Utbildningen kommer att ge mig en mycket bredare plattform att stå på om två och ett halvt år när jag tagit min examen.

Vill vidare yrkesmässigt

Kristina berättar att hon alltid tyckt om att interagera med människor. Hon återkommer flera gånger till hur viktig kommunikation är inom ledarskap. Hon har varit på många olika arbetsplatser och lärt sig mycket om hur man kommunicerar och även sett många olika ledarstilar.
 
– Mina tidigare arbeten har gett mig en ganska klar bild över hur jag själv tycker att ett bra ledarskap ska vara. Någonstans har jag en förhoppning om att utbildningen ska ta mig vidare yrkesmässigt i framtiden. Jag vill ju att hela min kompetens och alla mina styrkor ska komma till sin rätt i mitt jobb.

Högskoleutbildning ökar chanserna

Kristina har själv erfarenhet av hur stor vikt rekryterare lägger vid högskoleutbildning när människor ska anställas. Hon vet att chanserna att komma vidare i karriären är mycket större för den som har en högskoleutbildning med sig.
 
– Jag är jätteglad över att jag tog det här steget. Lärarna är kompetenta och det är ordning och reda. Vi har också en studentförening som betyder mycket för gemenskapen.

Att få utveckla andra människor

Det är fler yngre studenter på Kristinas program men hon känner ändå att det är en bra blandning. Några studerar för att göra karriärbyten och Kristina är en av de få som redan har ett jobb inom området. Många i gruppen arbetar idag som ledare och vill utveckla sig även inom personalområdet.
 
Om tio år är mitt mål att ha ett jobb där jag trivs och där alla mina styrkor kommer till nytta, kanske är jag HR-specialist. Det viktigaste är att det är någonstans där jag kan bidra till att utveckla andra människor och på det sättet även mig själv.

Kunskap gör skillnad!

Senast granskad:
Senast granskad: