Årets alumn: ”Våga drömma och satsa på den drömmen”

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Årets alumn vid Högskolan Dalarna heter Ida Törn. Ida är en tidigare student vid Högskolan Dalarna, som har gjort en fantastisk resa inom Trafikverket. Från studentmedarbetare tog hon steget till att bli tekniknära förvaltare inom loppet av bara några år.
Montage porträttbild kvinna och text på bild "alumnpris 2023"
Årets alumn 2023 är Ida Törn. Högskolan Dalarna

Priset till årets alumn delas ut av Högskolan Dalarna till en tidigare student som är en god förebild för andra studenter och som har presterat och engagerat sig lite utöver det vanliga i sin karriär eller i andra sammanhang. I år går priset till Ida Törn, tidigare student vid systemvetenskapliga programmet på Högskolan Dalarna.

– Jag blir oerhört hedrad och glad. Det kom som en överraskning för mig att någon valt att uppmärksamma mina arbetsuppgifter och prestationer med så fina ord. För mig är det en självklarhet att sprida kunskap och arbetsglädje och dela med mig av erfarenheter. Självfallet är det glädjande när mitt arbete inspirerar och hjälper andra att hitta sina egna spännande vägar framåt, säger Ida Törn.

Tankarna på en karriär inom informations- och kommunikationsteknik tog fart först efter avslutade studier inom ett helt annat område.

– Jag stod vid ett vägskäl i livet där jag inte var säker på om jag ville fortsätta inom det yrke jag tidigare utbildat mig till. Min syster började tala om att hon ville studera och jag kände spontant att det nog var det som jag också ville och behövde göra för att komma vidare. Jag är bosatt i Dalarna och för mig var det både praktiskt och avgörande att kunna studera på hemorten.

Både Ida och hennes syster tog steget och började studera vid systemvetenskapliga programmet på Högskolan Dalarna hösten 2016.

– Det var ett äventyr i sig, eftersom jag tidigare studerat till socialpedagog var jag mer dragen mot något helt nytt. Att studera IT och systemvetenskap tänkte jag, på ett personligt plan, var helt banbrytande och jättespännande. Arbetsmarknaden var lovande och det fanns många jobbmöjligheter efter avslutade studier, säger Ida.

Idag arbetar Ida som tekniknära förvaltare på Trafikverket. Hon har ett övergripande ansvar att se över den tekniska hälsan av IT-applikationer.

– Jag har koll på de tekniska aspekterna och för en tät dialog med den verksamhet och förvaltare som använder våra applikationer och är teamledare för tre team med olika inriktningar på olika leveranser. Vi har användare över hela Sverige som är beroende av våra data så jag är stolt över hur väl mina arbetskamrater presterar och levererar, dagligen, säger Ida.

Hon har stor nytta av sin ”första” utbildning inom socialpedagogik och erfarenheter av att bygga relationer.

– Kombinationen mellan båda mina utbildningar gör att jag har goda kvalifikationer för att kunna ha god teknisk kännedom om våra IT-lösningar, samtidigt som jag är lämpad att arbeta i och leda team, där dialog, förhandling och relationsskapande arbete är fundamentala byggstenar för att kunna driva utvecklingen framåt, säger Ida.

Att byta jobb mitt i livet är en utmaning. Du vet vad du har, men inte vad du får, men Ida ångrar inte sitt val.

– Våga drömma och satsa på den drömmen. Det är aldrig för sent att ändra riktning, det är möjligt att börja studera även om man kanske är mitt i livet eller har en annan utbildning sedan tidigare. Det går att pausa och få barn mitt i studierna också, det gjorde jag. Det är också möjligt att avsluta studierna efter det studieuppehållet, med goda resultat, och våga satsa på sig själv – för det är man faktiskt värd.

Motivering:

Ida Törn, alumn från systemvetenskapliga programmet, har gjort en fantastisk resa inom Trafikverket där hon redan som studentmedarbetare tog en stor roll, för att sedan ta steget till produktionssättningsledare och tekniknära förvaltare, inom loppet av bara några år. Idas positiva energi inspirerar. Hon är en förebild för studenter som kommer från en annan yrkesbakgrund än informatik och teknik. För kvinnor inom IT och för personer som är ”mitt i livet” men som vill vidareutbilda sig.

Alumnpris - Högskolan Dalarna (du.se)
 

Senast granskad:
Senast granskad: