Unga forskare

Unga forskare är Sveriges största utställning och tävling för gymnasieelevers projektarbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik.

Unga forskares logga

Om utställningen

Utställningen Unga Forskare anordnas årligen sedan 1963 av Unga Forskare och är Sveriges största tävling för gymnasieelevers projektarbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik. Utställningen Unga Forskares syfte är att förena ungdomar med intresse för ovanstående ämnen, uppmuntra till en framtid inom dessa områden, och att lyfta fram och belöna unga talanger. 

Från den digitala anmälan kvalificerar sig ett antal projekt till semifinal. Semifinaler arrangeras i samarbete med lärosäten och science centers runt om i landet. Där får deltagarna chansen att presentera sina projekt i en monter, bli bedömda av en jury, inspireras och diskutera med likasinnade. En semifinal är en mötesplats och ett vetenskapsforum där ungas intresse för naturvetenskap och teknik stimuleras, samtidigt som idéer för framtida studier och karriärvägar väcks. 

Från semifinalen kvalificerar sig ett antal projekt till den nationella finalen på Tekniska museet i Stockholm – fem intensiva dagar med utställning, jurybedömningar, föreläsningar, studiebesök och prisutdelning. Finalisterna tävlar om priser till ett totalt värde av över 500 000 kronor, bland annat stipendieresor till flera av världens största utställningar, tävlingar och vetenskapsforum för unga i USA, Europa och Kina.

Senast granskad:
Senast granskad: