Bakgrund
Högskolan Dalarna avropar tjänsten digital tentamen från SUNET i januari 2023 och får därmed Inspera som nytt digitalt verktyg – något som över trettio andra lärosäten i Sverige också gjort.
Under hösten 2023 inleddes ett pilotprojekt med Inspera som systemstöd för digital salstentamen. Piloten avslutades under våren 2024. Beslut fattades om fortsättning efter att piloten fallit väl ut. Lärare, studenter och andra involverade var överlag mycket nöjda.
Under hösten 2024 planerades det för bredare implementering av Inspera på Högskolan Dalarna där projektdirektiv och fem delprojekt beslutades.
Med Inspera får Högskolan Dalarna ett sammanhållet system för digital tentamen med höjd kvalité, ökad rättssäkerhet genom standardiserad anonym bedömning och ökat skydd mot fusk.
Mars 2025 – hösten 2025:
- Komma igång med tentamen på annan ort i Inspera – testa för att säkerställa rutiner och teknik i första steg och sedan öppna upp i stor skala.
- Öka antalet digitala salstentamen i Inspera.
Hösten 2025 – våren 2026:
- Övervakad onlinetentamen i Inspera.
Våren 2027:
- Övergripande målet att ha all digital tentamen i Inspera.
Organisation för implementeringsprojektet
Projektet delas in i fem stycken delprojekt med ansvariga från avdelning för studentservice och utbildningsadministration och avdelningen för fastighets- och campusplanering. För flera av delprojekten är dessutom tätt samarbete och stöd från avdelningen för IT och digital infrastruktur helt avgörande.
De fem delprojekten är:
- Utbildning av lärare och administrativ personal i Inspera. (Ansvarig: Karl Sohlgren, avdelning för studentservice och utbildningsadministration).
- Ta fram förslag och genomföra ombyggnationer som krävs för ett ökat användande av Inspera för digital salstentamen. (Ansvarig: Daniel Bergvin, avdelningen för fastighets- och campusplanering).
- Att bygga bättre examinationer och vara en katalysator för pedagogiska diskussioner och ställningstaganden när vi tillsammans arbetar med lärare i systemet. (Ansvarig: Andreas Lagerkvist, avdelning för studentservice och utbildningsadministration).
- Ansluta Inspera till Ladok för att effektivisera användarhantering och minska risken för manuella fel vid överförandet mellan systemen. (Ansvarig: Monica Eriksson, avdelning för studentservice och utbildningsadministration).
- Ta fram plan för implementering av Inspera i flera steg i samarbete med delprojekt 2 (utgår från cirka 45 skrivande i Falun och cirka 50 skrivande i Borlänge). (Ansvarig: Karl Sohlgren, avdelning för studentservice och utbildningsadministration).
Varje delprojekt svarar mot respektive avdelningschef och styrgruppen för uppdraget att implementera Inspera som systemstöd för digital tentamen.
Styrgruppen består av:
- Åsa Berglind, systemägare för Inspera och chef för avdelning för studentservice och utbildningsadministration
- Magnus Höglund, chef för avdelningen för IT och digital infrastruktur
- Anna Wibom, enhetschef enheten för lokalplanering
- Elisabet Nerpin, verksamhetsrepresentant och chef för avdelningen för medicinska vetenskaper, samt proprefekt på institutionen för hälsa och välfärd