Undervisning på ny höjd när interaktiv föreläsning genomfördes på taket till Campus Borlänge

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Under pandemin har nya sätt att undervisa tagit form. En interaktiv nätbaserad föreläsning på taket till Campus Borlänge är en av höjdarupplevelserna under pandemin. Genom erfarenheten kan NGL-centrum konstatera att möjligheterna för livestreaming utanför ordinarie lärsalar är goda.
Tre män, en sitter ner på huk och utför ett arbete på ett tak. En av de andra håller i en mickrofon.
Andreas Lagerkvist, NGL-centrum, i full fart att filma på taket tillsammans med solcellsinstallatör. Andreas Lagerkvist

Varje år i maj och juni genomförs vanligtvis kurser för solcellsinstallatörer på Campus Borlänge. Men på grund av pandemin var det inte möjligt att genomföra de praktiska momenten på campus.
– Jag kontaktade NGL-centrum för att se över hur det skulle kunna vara möjligt att genomföra installationerna via livestreaming i Zoom, säger Marcus Vyheim på Avdelningen energiteknik.

Paul Evans och Andreas Lagerkvist från NGL-centrum medverkade vid det som kom att bli en interaktiv föreläsning på taket till Campus Borlänge.
– Man kan tro att det krävdes mycket teknik för att få till detta men så var det verkligen inte. Vi använde en mobiltelefon, ett stativ med gyro och en laptop. Det är ett koncept som alla på högskolan skulle kunna använda utan krav på extra inköp i en uppstartsprocess, konstaterar Andreas Lagerkvist.

Två tillfällen arrangerades och till tillfälle två utvecklades upplägget ytterligare.
– Vi använde headset med bluetooth på både kameraman, installatör och lärare för att säkerställa att alla hörde varandra och studenternas frågor. Alla som pratade var inloggade på sina telefoner i Zoom-appen och det fanns en extra lärare på plats för att moderera eventuella frågor som skrevs i chatten. Istället för att använda mobilnätets 4G ordnades en extra nätverkspunkt för att få en bättre lösning för ljud och bild, konstaterar Andreas Lagerkvist.

Resultatet: Möjligheterna för livestreaming utanför ordinarie lärsalar är goda

Marcus Vyheim menar att utan stödet från NGL-centrum hade det praktiska momentet ”installation av solcellsanläggning” med integration från kursdeltagarna inte varit möjligt. Genom lösningen som skapades fick studenterna möjlighet att ställa frågor i realtid medan lärarna utförde montaget. Studenterna kunde också be om att få se andra kameravinklar för att förstå hur en solcellsinstallation fungerar i praktiken.

– Det här visar att möjligheterna för livestreaming utanför ordinarie lärsalar är mycket goda. Det finns utvecklingspotential på flera områden och nu när Cloud recording är påslaget för Zoom är det möjligt att även göra inspelningen direkt via telefonen till Play, säger Andreas Lagerkvist.

– På det här sättet lär vi oss på NGL-c mer om utmaningarna som finns i den undervisande personalens vardag och vi får möjlighet att testa vår teknik på ett konkret sätt. Vi är positiva till såna här projekt och vi finns som stöd och hjälper gärna till när lärare vill göra något lite speciellt – det kan vara allt från att finnas som stöd i framtagande av upplägg till genomförande, säger Paul Evans.

NEXT-projekt

Visste du att NGL-centrum har en laborativ del i sin verksamhet där undervisande personal kan komma med en idé eller behov som avdelningen tillsammans med läraren hjälper till att testa och eventuellt realisera. För att skicka in ett förslag (idé eller behov) fyll i beställningsformuläret: 
Idé om Next-projekt 

Kom ihåg att du alltid kan komma förbi Supportcaféet i Zoom eller ringa support på 023-77 88 88 om du behöver hjälp eller stöd i din undervisning.

Du kan också boka en IKT-pedagog eller pedagogisk utvecklare om du i lugn och ro vill resonera om olika lösningar kring din undervisning.

Senast granskad:
Senast granskad: