Ny generalsekreterare för Vetenskap & Allmänhet

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

 

Ulrika Björkstén - ny generalsekreterare

Ulrika Björkstén blir VAs nya generalsekreterare för Vetenskap & Allmänhet (VA) - den tredje sedan föreningen bildades 2002. Hon efterträder Cissi Askwall som går vidare till ett nytt uppdrag på Vetenskapsrådet. Där ska hon samordna arbetet med att utveckla en nationell plattform för vetenskap och forskningsresultat. 

 

– Jag ser det som en demokratifråga att så många som möjligt får redskap att förstå och diskutera ny vetenskaplig kunskap, säger Ulrika Björkstén.

 

Ulrika Björksten tillträder den 14 augusti. Läs mer

 

Om VA: 

Vetenskap & Allmänhet, VA, är en ideell förening och expertorganisation för dialog, kommunikation och samverkan kring forskning. Föreningen utgörs av medlemmarna, som är både individer och organisationer. Alla medlemmar

Högskolan Dalarna är medlem i Vetenskap & Allmänhet sedan 2019. 

 

VA är nationell kunskapsnod och samarbetspartner för dialog mellan forskare och omvärlden. VA driver utveckling och arbete runt frågor inom forskningskommunikation och öppen vetenskap och är  representerade i flera nationella och internationella nätverk inom föreningens intresseområden.

Vision: Vetenskap tillgänglig för alla! 

Målsättning för arbetet: 

  • Att allmänheten har kunskap om vad vetenskap är, förstår hur forskning fungerar och vilken roll den spelar i samhället.
  • Att forskare har kunskap om attityder till vetenskap, tillgång till kommunikationsmetoder och incitament till dialog och samverkan.
  • Att beslutsfattare tar del av vetenskap och ser värdet av dialog mellan forskning och andra delar av samhället.

VA:s arbete innefattar: 

  • Studier och opinionsundersökningar
  • Aktiviteter i nya former med utgångspunkt i dialog och engagemang
  • Kommunikation av egna och andras kunskaper och erfarenheter
  • Påverkansarbete på nationell och europeisk nivå 

 

Senast granskad:
Senast granskad: