Möt nya högskoledirektören Katarina Johansson

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Den 17 januari tillträder högskoledirektör Katarina Johansson som bland annat inspireras och motiveras av att hitta synergier och effektiva processer. Ett av uppdragen som chef för verksamhetsstödet är att fortsätta utvecklingen av stödet gentemot institutionerna – ett uppdrag hon ser fram emot.
Kvinna med ljus page som ler. Kvinnan bär en blå och vit tröja.
Katarina Johansson tycker att det ska bli spännande och kul att lära känna en ny organisation. Måndag 17 januari tillträder hon som högskoledirektör. Privat

– Jag brukar säga att jag kan lite om väldigt mycket, men expert kan jag främst kalla mig inom ett område, nämligen ledarskap och chefskap, berättar Katarina Johansson som har en bred erfarenhet inom skolvärlden med bakgrund som lärare, rektor och skolchef. Katarina har tidigare varit exempelvis rektor för Göranssonska skolan där hon också ingick i Sandvik Utbildnings AB:s ledningsgrupp samt var tillförordnad VD i bolaget vid behov. Närmast kommer den nya högskoledirektören från rollen som skolchef för Hofors kommun där hon varit ledare för cirka 15 underställda chefer på olika nivåer och 370 medarbetare.

Men att vara ledare inom högskolevärlden är nytt för henne. 
­­– Det ska bli spännande och kul att lära känna en ny organisation och jag ser fram emot att kunna bidra med mina erfarenheter och kompetenser, säger Katarina och konstaterar:
Högskolan Dalarna har ett rykte om sig att vara en god arbetsgivare där många trivs. Det lockade mig att få vara med och leda den breda verksamhet stödet är och bidra till den viktiga samhällsfunktion som högskola har.

Skapa förutsättningar – en viktig del i högskoledirektörens roll

–  Som ledare är jag trygg och tydlig och jag har erfarenhet av att leda både chefer och experter, det är något jag tror jag kommer ha nytta av även i min nya roll, menar Katarina.

Som högskoledirektör kommer Katarina leda verksamhetsstödet och ingå i högskolans ledningsgrupp. Ett prioriterat uppdrag för högskoledirektören är att fortsatta formandet av det nya verksamhetsstödet och även till det rekrytera två nya chefer.  

– De första veckorna vill jag "lägga örat mot marken" och lära känna kollegor, medarbetare och verksamhet. Jag vill sätta mig in i högskolans strategi, veta mer om högskolans styrkor och vad man ser för utvecklingsmöjligheter för att arbeta mot den. Jag ser fram emot att bevara och utveckla kommunikationen i verksamheten, samarbetet och samverkan mellan verksamhet–stöd och arbetsgivare–fackliga. Min bild är att högskoledirektören ska verka för att ge förutsättningar för detta, säger Katarina.

Korta fakta
  • Namn: Katarina Johansson  
  • Ålder: 55 år
  • Bor: Hofors, men kommer ursprungligen från Gävle
  • Familj: Gift, två vuxna barn och hundar
  • Utbildning: Utbildad rektor, grundskolelärare i svenska, SO, och engelska, utbildad fritidsledare samt ett antal ledarskapsutbildningar.
Senast granskad:
Senast granskad: