Medarbetar- och ledarskapspolicy på gång

Just nu pågår ett arbete med att ta fram ett förslag till en högskoleövergripande medarbetar- och ledarskapspolicy. Ett första utkast kommer att skickas ut på remiss efter sommaren, där du ges möjlighet att lämna synpunkter.

Högskolan Dalarna har saknat en gemensam och övergripande policy som samlar högskolans förväntningar och förhållningssätt i frågor som rör medarbetarskap och ledarskap.  Den policy som nu tas fram ska fungera som ett ramverk – ett stödjande dokument som kompletterar policy för arbetsmiljö, anställningsvillkor, strategi och andra styrande dokument.

Syftet med högskolans medarbetar- och ledarskapspolicy är att stödja medarbetares och chefer utveckling, stärka tillit och ansvarstagande samt värna akademisk frihet. Policyn ska säkerställa att vår verksamhet bedrivs i enlighet med gällande lagar och etiska riktlinjer samt fungera som ett praktiskt stöd i det dagliga arbetet. Den ska ha en normskapande och förebyggande funktion och bidra till en trygg och fungerande arbetsmiljö i linje med högskolans värdegrund: öppenhet, mod och ansvar.

Det handlar om att skapa förutsättningar för en respektfull och samverkande arbetsmiljö. Policyn ska fungera som stöd för att främja ömsesidigt bemötande och samarbete, genom att ge gemensamma riktlinjer som grund.

Policyn utgår från att alla på högskolan är medarbetare, oavsett funktion. Vissa medarbetare har därtill ett arbetsgivaransvar i en chefsroll.

Ett stöd för dialog, kultur och arbetsmiljö

I praktiken ska policyn kunna användas som stöd i till exempel rekrytering, introduktion av nya medarbetare, medarbetarsamtal, arbetsplatsträffar och i dialoger om arbetsmiljö och samarbete.

Arbetet med att ta fram en policy är ett kvalitetsuppdrag hos avdelningen för HR, med stöd från Högskolan Dalarnas ledning.

– Det handlar om att synliggöra gemensamma värden och förhållningssätt som bidrar till en hållbar arbetsmiljö där medarbetare och ledare mår bra och utvecklas, säger Anna-Karin Mässing, chef vid avdelningen för HR.

Involvering i arbetet

För att säkerställa att förslaget speglar hela organisationens behov har avdelningen för HR tagit hjälp av Michael Toivio, samordnare vid avdelningen för ledningsstöd och ekonomi. Michael har över 20 års erfarenhet av arbete både inom kärnverksamhet och stödfunktioner vid högskolan, bland annat som huvudarbetsmiljöombud.

– Vi ville tidigt ta in Michael i förslagsprocessen då hans gedigna erfarenhet gör honom väl lämpad till att bidra med perspektiv på både medarbetarskap och ledarskap och hur dessa påverkar arbetsmiljön och organisatorisk utveckling, säger Anna-Karin Mässing, chef vid avdelningen för HR.

Remissprocess – en chans för dig att ge synpunkter

Ett första utkast skickas ut på remiss efter sommaren. Genom att delta i remissprocessen har du en direkt möjlighet att påverka hur policyn kommer att se ut. Policyn kommer förhandlas med fackliga organisationer innan beslut fattas. Målet är att beslut fattas under hösten, implementering kommer därefter ske successivt. Mer information om detta kommer.

Senast granskad:
Senast granskad: