Första praktiska momenten hölls i nybyggt kliniskt träningscentrum

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

På våning två i C-huset, Campus Falun, öppnades under onsdagen dörrarna till ett nytt Kliniskt träningscentrum (KTC). Här finns en autentisk sjukhusmiljö där sjuksköterskor, distriktssköterskor och barnmorskor utför praktiska moment under utbildningen.

Tidigare har KTC funnits vid Falu Lasarett och Högskolan har hyrt lokalerna av Region Dalarna. I och med ett ökat antal studenter vid sjuksköterskeprogrammet, barnmorskeprogrammet och distriktssköterskeprogrammen har lokalerna med tiden blivit trängre och till sist inte räckt till. Högskolan har därför valt att ta tillbaka KTC till Campus Falun.

- Det känns fantastiskt att få tillgång till en sådan här miljö på vårt campus. Vi är övertygade om att utbildningskvaliteten kommer höjas och att arbetsmiljön för våra medarbetare blir bättre. Det ökar också tillgängligheten då vi nu slipper släpa all utrustning fram och tillbaka mellan campus och lasarettet. Vi har dessutom fått ny fräsch utrustning som studenterna kan använda under sina praktiska moment, berättar Lillemor Vallin Eckhardt, universitetsadjunkt i medicinsk vetenskap och projektledare för flytten.

Men det är inte bara den nya utrustningen som är ett plus utan även tillgängligheten där nu inga lokaler behöver bokas lång tid i förväg.

- Den ökade tillgängligheten och flexibiliteten är det bästa, nu kan studenter gå hit utanför lektionstid för att öva på exempelvis praktiska moment. Samt en sådan enkel sak som parkering som studenterna nu inte behöver betala för. Det är ju här på campus vi hör hemma, säger Hans Källberg, universitetsadjunkt omvårdnad och lärare.

Den ökade flexibiliteten är ett stort plus på fler sätt och Hans utvecklar vidare:

- Nu behöver vi inte sätta i sten exakt vilka moment man ska göra vid ett specifikt tillfälle. Utan vi har större flexibilitet att få in specifika moment när vi tycker det passar bättre.

Flytten av KTC och de numer nybyggda lokalerna har föregåtts av gedigen planering för att få allt på plats i tid och det har krävts en stor laginsats.

- Vi vill passa på att rikta ett stort tack till vår lokalstrateg Ola Staffansson samt högskolans vaktmästare och lokalvårdare som dragit ett jättestort lass för att få allt på plats i tid och kört hit utrustning som vi behöver, avslutar Lillemor Vallin Eckhardt.

Lillemor Vallin Eckhardt. Foto: Martin Ström
Senast granskad:
Senast granskad: