Byte av högskolans bilar

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Högskolan har påbörjat en process att byta ut nuvarande leasingbilar. I både Falun och Borlänge kommer det att finnas tillgång till nya både hybrid- och elbilar under maj och juni.
En elbil profilerad som Högskolan Dalarna, under pågående laddning på Campus Falun.
Simon Forsmark

Tio av bilarna är av modellen Nissan Leaf e+ N-Connecta 59 kWh. Denna modell drivs helt och hållet av el, medan de andra två av bilarna är Volkswagen Passat GTE hybridbilar.

I Borlänge kommer en elbil samt båda hybridbilarna att stationeras fram tills att högskolan flyttat in i nya lokalerna på Nya Campus Borlänge. Detta med anledning av att det i dagsläget saknas laddkapacitet. Åtta elbilar samt rektorsbilen kommer att ha sin bas i Falun.

Samtliga bilar är utrustade med alkolås och munstycken till dessa kommer att finnas när man hämtar ut bilnyckeln. Av miljöskäl ska använt munstycke gärna återanvändas vid framtida resor.

Du som hyr en elbil behöver tid att planera din färdrutt med laddstopp på laddstationer och planerera in laddtid för resan. Snabbguide med bilinformation kommer finnas i bilens nyckelväska och tankkkort finns till Circle K och OKQ8.

Laddplatser

För att det ska finnas plats för att ladda samtliga bilar kommer laddstolparna i Falun och Borlänge vara avsedda för endast högskolans bilar. Från och med i slutet av maj kommer man därför inte kunna parkera sin privata bil på dessa platser. Befintliga skyltar på laddstolparna kommer att bytas ut för att förtydliga detta.

Teknisk information

  • Räckvidd elbilar: 385 kilometer teoretisk räckvidd.
  • Räckvidd hybridbildar: 60 kilometer teoretisk räckvidd på hybridens batteri.
  • Dragkrok: Finns endast på VW Passat GTE hybrid.

Reseplanerare

För att planera din rutt finns flera olika alternativ, där förslag på laddplatser också finns utmarkerade. Via webben är ett förslag www.abetterrouteplanner.com. Vill man i stället använda sig av applikationer i sin mobiltelefon rekommenderas ABRP, OKQ8 elbilsladdning eller Circle K Charge.

Demotillfällen

Avdelningen för fastighets- och campusplanering anordnar demotillfällen där det finns möjlighet att lära sig mer om de nya bilarna.

Ring Patrik Karlqvist för att boka in dig på någon av tiderna nedan. 

  • 29/5, klockan 10-12
  • 30/5, klockan 10-12
  • 31/5, klockan 10-12
Senast granskad:
Senast granskad: