Marcus har läst ljud- och musikproduktionsprogrammet

– Jag använder det jag lärt mig på utbildningen både i arbetslivet och på fritiden.

Person framför ett mixerbord och en mikrofon. personen har hörlurar på sig.
Erik Norin

Jag valde att läsa programmet för att jag hade ett intresse för ljud- och musikproduktion. Jag gjorde mycket egen musik och hade ett stort intresse för just det tekniska bakom skapandet av musiken. Kände där och då att jag ville förändra min livssituation genom studierna. Ljud och musikproduktionsprogrammet blev valet för att jag fick utbilda mig inom det som jag hade ett intresse för. 

Jag använder det jag lärt mig på utbildningen både i arbetslivet och privat. I kombination med mitt intresse av ljud och musik sedan innan och det tekniska bakom så har utbildningen gett mig en aha-upplevelse kring hur man skapar ljud. Programvaran jag använder i mitt dagliga arbetet fick jag lära mig under utbildningen, även det tekniska i utbildningen kring exempelvis hur varje mikrofon fungerar gör att jag kan anpassa varje inspelning på bästa sätt. Så där har utbildningen verkligen gett mig spetskunskaper. På fritiden har jag också en podcast med en nära vän, där vi pratar om vårt stora intresse ishockey. Jag klipper och producerar den med hjälp av kunskaperna från utbildningen. 

Det bästa med utbildningen är bredden.  Du får utbildning i det tekniska, i programvaror, i projektledning samt tillgång till en radiostudio där du kan testa dina kunskaper och verkligen utvecklas. Lärarna är också bra och väldigt kunniga på området.

Mediehuset har fantastiska resurser. Jag blev förvånad över vilka resurser som Mediehuset erbjuder. Utlåningen av material är fantastisk för att kunna låna det man behöver för att utföra arbetet inom olika projekt under utbildningen. Det finns också tillgång till flera olika studios. Att kunna sitta och nöta sina färdigheter är en fantastisk möjlighet. Ljudstudion är också lik de som finns ute på företagen. Den har flera viktiga faktorer som exempelvis studiobord och effektenheter med mer som man hittar i alla studios runt om i landet. 

Jag arbetar idag på ett ljudföretag som inriktar sig mot employer branding. Företaget jag jobbar hos var där jag hade min praktik under utbildningen, känns jättebra att under utbildningen kunna få in en fot op arbetsmarknaden! När jag startade utbildningen hade jag egentligen ingen tanke på arbetsmarknaden efter utbildningen. Under utbildningen hade vi olika projekt med olika inriktningar vilket gjorde att jag gick mer åt radio/podcast-hållet. 

Ett tips till nuvarande och framtida studenter är att inte glömma bort att det är en akademisk utbildning och att det är viktigt att lägga ner tiden också på de teoretiska delarna under utbildningen. Att ära sig allt och bli bra på allting i en ljudstudio är också svårt, så när man jobbar ihop i projekt är det viktigt att man tar hjälp av de som man gör projektet tillsammans med så att man täcker varje del i studion med så mycket kunskap som möjligt. 

 

Senast granskad:
Senast granskad: