Sjätte SM-guldet för PAL-studenten Casper Backby

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

I lördags så spelades de årliga SM-finalerna i innebandy i Avicii Arena i Stockholm. För sjunde gången så stod IBF Falun som SM-guldmedaljörer och i laget finns Casper Backby, som inte bara är innebandyspelare utan också student vid Personal- och arbetslivsprogrammet (PAL) på Högskolan Dalarna.

Tjena Casper! Grattis till guldet, klassisk sportfråga: Hur känns det?

– Det känns magiskt faktiskt. Det har varit en lång säsong. Tränare som har fått avskedas, toppar och dalar och ett VM mitt i allt. Det är svårt att summera det hela nu när det bara gått några dagar efter guldet och säsongen men om någon vecka så kommer jag nog vara väldigt stolt. Ett VM och SM-guld får ju räknas som en godkänd säsong, berättar Casper.

Casper går sin andra termin på Personal- och arbetslivsprogrammet på Högskolan Dalarna, att säkra upp den privata biten även efter idrottskarriären är viktigt för honom.

– Nu är jag bara 25 år vilket gör att jag fortfarande kommer att spela ett par år till men jag tror att det är viktigt att känna en trygghet på sidan av idrotten. Jag kollade mig runt rätt länge innan jag bestämde mig för att söka till Personal- och arbetslivsprogrammet men det känns som att jag har hittat rätt i min utbildning, säger Casper.

Casper är inne på termin två, men har bott i Dalarna och Falun betydligt längre än så och trivs väldigt bra.

– Jag är i början från Västerås vilket är en lite större stad men om jag ska vara ärlig så gillar jag den lugna tillvaron här i Dalarna. Jag har ju bott här uppe i 9 år snart så det börjar kännas som hemma för mig. Folk är trevliga och bryr sig otroligt mycket om idrott vilket jag uppskattar. Sedan tar det bara en och en halv timme “hem” till familj och vänner i Västerås så det känns optimalt för mig, fortsätter han.

Vad är det bästa med Personal- och arbetslivsprogrammet?

– Det är en väldigt bred och intressant utbildning. Vi får lära oss allt från redovisning inom organisationer till hur rekryteringsprocessen går till. Det var också lite därför jag valde just detta program, det ger mig en bred och fin utbildning.

Att vara elitidrottare tar såklart mycket tid, men genom distansundervisning och möjligheten att anpassa tentor efter träningar och matcher har gjort att det funkat bra att kombinera med studierna. 

– Nu när vi återgår till campus så får vi se hur studierna påverkas av alla bussturer runt om i Sverige men än så länge har det fungerat bra. Har tentor krockat med matcher har jag också fått möjligheten att flytta på dem och göra de vid tillfälle som passat mig. Det krävs väldigt mycket tid och energi för att få dagarna att gå runt men det känns som att jag klarar av det.

Slutligen, var ser du dig själv om 5 år?

– Om man får vara lite självgod så hoppas jag att jag har minst tre SM-guld och ett VM-guld till på meritlistan samtidigt som jag kanske har ett roligt jobb inom rekrytering.

Vi tackar Casper för ett trevligt samtal och önskar lycka till med studierna! Och återigen stort grattis till guldet!

Senast granskad:
Senast granskad: