Intensivt och kreativt dygn när idétävling avgjordes

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Vad händer när högskolestudenter får ett dygn på sig att arbeta fram idéer? Första Dalarna 24h Innovation Challenge är avgjord med många olika kreativa lösningar.
En grupp studenter som håller i en varsin bukett blommor.
Vinnande lag i Dalarna 24h Innovation Challenge 2023. Ulrika Lundholm Ericsson

I idétävlingen Dalarna 24h Innovation Challenge får högskolestudenter 24 timmar på sig att hitta lösningar på en konkret utmaning, presenterad av ett företag eller en organisation. Årets uppgift handlade om ”Hur ska Hitachi Energy rekrytera 1000 ingenjörer till Ludvika”.  

30 studenter från något av högskolans utbildningsprogram visste inte mer än att en uppgift skulle lösas under tidspress, när de klev in i helgens tävling och blev indelade i fem lag med olika kompetenser och egenskaper.  

– Det är rätt fantastiskt, eftersom vi knappt kände varandra innan tävlingen, men vi jobbade som ett lag, säger Anupa Wickramarachchi.

Tillsammans representerade studenterna 12 olika nationaliteter, något som gav inspiration och gynnade kreativiteten i lagen.

– Jag tyckte att det skulle vara en bra erfarenhet att träffa fler människor från olika länder och att få uppleva deras kompetens och också att utmana mig själv, säger Abadi Kidanemariam om varför han anmälde sig till tävlingen. 

Förutom att arbeta med utmaningen fick studenterna ta del av workshops för att bland annat lära sig mer om kreativitet och design. Dessutom fanns det möjlighet för studenterna att under tävlingen köpa sig till coachning eller internettid från en fiktiv lagkassa. 

– Jag ville bryta mina mönster, det här är något som inte tidigare hamnat i min radar. Så när jag hörde om tävlingen så kände jag att det här är inget jag tidigare gjort förut, så jag ville testa något helt nytt för att se vad det skulle leda till, säger Miiranda Michelle Johansson, en av deltagarna och som till vardags studerar på programmet audivisuell produktion. 

En student som håller i en kaffekopp.
Miiranda Michelle Johansson. Ulrika Lundholm Ericsson


Efter ett intensivt dygn och lite sömn, presenterades idéerna för tävlingsjuryn med representanter från Högskolan Dalarna, Dalarna Science Park och årets uppdragsgivare, Hitachi Energy.  

Motiveringen för det vinnande laget med Abadi Kidanemariam, Anupa Wickramarachchi, Balaji Vijayaraj, Filip Ireblad, Marwan Ali och Miki Hayashi, lyder ”med denna sociala plattform för rekrytering kan Hitachi ta en ledarroll i framtidens lärande. En riktig one-stop-shop-lösning för Hitachi som är både strategisk, teknisk och kreativ”. 

Det var ett enigt vinnande laget om hur segern skulle firas efter ett intensivt tävlingsdygn.  
– Sova! Vi måste sova och vila lite nu, men sedan ska vi hålla kontakt med varandra! 
 
Den allra första Dalarna 24h Innovation Challenge genomfördes i Borlänge 10-11 februari.  

Pristagare 2023 

1:a pris 
Lagmedlemmar: Abadi Kidanemariam, Anupa Wickramarachchi, Balaji Vijayaraj, Filip Ireblad, Marwan Ali och Miki Hayashi 

2:a pris  
Lagmedlemmar: Alsiraira Mokhtar, Anuj Singhvi, Jakob Spange, Johan Gullberg Bohlin, Mfon Etuk, Muhammad Arsalan Khan Tanoli och Nuwan Jayasinghe. 
 
3:e pris  
Lagmedlemmar: Charles Edward Okon, Enrique Orozco Espinosa, Miiranda Michelle Johansson, Uthistra Karunagaran och Rana Abdelmageed. 

Senast granskad:
Senast granskad: