
Hållbarhetsexperimentet och tävlingen Ice Box Challenge ställer en tydlig fråga: Hur stor skillnad gör hållbart och energieffektivt byggande mot traditionellt byggande i praktiken?
Sedan november har Högskolan Dalarnas byggstudenter från olika program och utbildningsnivåer fått sätta sina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete för att ta reda på just det.
Med ritningar, såg, skruvdragare och ett starkt driv har studenterna tillsammans byggt två mindre hus i högskolans tekniklabb på Campus Borlänge. Ett hus byggt enligt svenska energikrav, det andra enligt passivhusprinciper, med fokus på maximal energieffektivitet och minimal klimatpåverkan.
De två små husen har ställts upp på Ovanbroparkeringen utanför Campus Borlänge, båda med varsitt ton is inuti. Nu startar experimentet: vilket hus håller isen längst under en hel månad i vårvärmen?
Masterstudenten Mascha Drogt, som studerar Magisterprogram i energieffektivt byggande vid Högskolan Dalarna, har lett arbetet med att designa husen som tävlar i Ice Box Challenge. Som teamledare har hon samordnat studenter från olika nationaliteter, organiserat material från lokala leverantörer och genomfört beräkningar för att säkerställa att det energieffektiva huset uppfyller passivhusstandard:
– Det har varit en utmaning att kombinera kommunala krav, isblockets storlek och säkerställandet av passivhusstandard i designprocessen, men det har också varit otroligt lärorikt, säger Mascha.
Mascha Drogt har varit teamledare över designarbetet av husen.
Högskolan tävlar mot andra studenter som är lokaliserade i olika klimatzoner, från Växjö i söder till Luleå i norr, som alla designat och byggt sina egna små hus. Men att vinna handlar inte bara om vilket lärosäte lyckas behålla mest is. Det är helhetsperspektivet på hållbarhet som väger tyngst, och fokus ligger på smarta, klimatsnälla materialval:
– Jag hoppas att våra materialval kan inspirera till hållbart byggande! Bland annat har vi isolerat med fårull från Mora, använt återvunnen tidningsmassa från Älvdalen och byggt fasaden med trä från en gammal skatepark i Borlänge, säger Masha.
Husen under konstruktion i stora tekniklabbet vid Campus Borlänge.
Byggteknikstudenten Daniel Persson har haft ansvar för konstruktionen och ritat husen som nu står uppställda i Borlänge. För honom har projektet blivit ett sätt att omsätta utbildningens teori i praktiskt byggande:
– Tidigare hade jag ingen erfarenhet inom bygg, nu har jag gjort ritningarna vi byggt efter. Utan det teoretiska jag fått med mig under mina år på byggteknik hade jag inte kunnat göra någonting, då hade jag bara antagit vad som är en bra regel är. Nu har jag kunnat räknat på vad en bra regel är. Tävlingen har krävt mycket arbete, blivit nästan som en extrakurs. Men har varit kul, lärorikt och utmanande, definitivt värt att vara med! Säger Daniel.
Förbipasserande vid Campus Borlänge kan följa isblockens smältning genom husens fönster fram till nationaldagen den 6 juni. Då öppnas husen och resultatet avslöjas: hur mycket is finns kvar, och vilket bygge stod emot värmen bäst?
Tävlingen avslutas med en prisceremoni i Stockholm, där en internationell jury utser det mest hållbara huset.
Fakta om Ice Box Challenge:
- Har arrangerats i över 17 städer världen över.
- Kombinerar teori och praktik kring hållbar utveckling.
- Integrerar fem av FN:s globala hållbarhetsmål.
- Visualiserar hur energieffektiv konstruktion påverkar klimatpåverkan.