Ann Rudman

Personlig presentation av Ann Rudman

Universitetslektor omvårdnad
Avdelningen för omvårdnad 2 Institutionen för hälsa och välfärd

Jag är docent i vårdvetenskap och arbetar som lärare och forskare med frågor som rör vårdkvalité, arbetsmiljö, arbetsengagemang, evidensbaserad praktik och sjuksköterskors hälsa.

Bakgrund

Jag är legitimerad sjuksköterska och erhöll min doktorsexamen i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet 2007. År 2019 blev jag docent i vårdvetenskap vid Karolinska Institutet. De senaste 15 åren har jag studerat högskole- och hälso- och sjukvårdsorganisationer utifrån vad som främjar och hindrar professionellt lärande och engagemang hos organisationens medarbetare. Jag är anknuten till Institutionen för klinisk neurovetenskap (CNS), Karolinska Institutet.

Undervisning

Mina undervisningsuppdrag inkluderar föreläsningar om stress och motivation, arbetsmiljö, sjuksköterskeutbildning, evidensbaserad praktik och forskningsmetodik. Jag har varit engagerad i doktorandkurser som omfattar metoder relaterade till systematiska litteraturgenomgångar, forskningsimplementering och vetenskapliga metoder (till exempel kvantitativa, kvalitativa och interventioner). Min undervisningserfarenhet innefattar grund- och avancerade kurser för sjuksköterskestudenter, psykologer och doktorander. Jag har även varit engagerad i doktorandutbildning som kurskoordinator och examinator för doktorandkurser.

Forskning

Målet med min forskning har varit att förbättra hälsan och upprätthålla kompetensen hos sjuksköterskestudenter och sjuksköterskor. Mer specifikt fokuserar forskningen på hur man övervakar, utvecklar och säkerställer en hållbar arbetsmiljö under utbildning, i de tidiga stadierna av ens karriär och på lång sikt för legitimerade sjuksköterskor. Därför är ett av målen att förstå vad som antingen underlättar eller hindrar motivationen och framgången hos nya yrkesverksamma när de navigerar övergången till sina professionella karriärer. På senare tid har vi även utforskat situationen för vårdpersonal under COVID-19-pandemin genom att använda både kvantitativa och kvalitativa metoder. Denna forskning sker i samarbete med ett flertal forskare både nationellt och internationellt. Jag är anknuten medlem av den tvärvetenskapliga forskargruppen 'Motivation, Kompetens och Hälsa (MCH)' vid Institutionen för Klinisk Neurovetenskap, Avdelningen för Psykologi, Karolinska Institutet."

Forskningsprojekt

Publikationer