Forskningsprojekt: Multisjuka äldre personer med diabetes

Projektledare
Janeth Leksell
Deltagare
Marie Olsen
Projektperiod
-
Projektstatus
Avslutat
Beskrivning
Det finns få studier och riktlinjer som kan användas för att garantera att vården är evidensbaserad för multisjuka äldre med diabetes. Detta indikerar en kunskapsbrist hos personal inom äldreomsorgen exempelvis visar Socialstyrelsen (2000) i en nationell kartläggning att personer i särskilt boende hade betydligt sämre kontroll av sin sjukdom än de som bodde hemma. Dessutom saknas miljöer som befrämjar utbildning, implementering av forskningsresultat och vidareutveckling för personal.
Syftet med föreliggande projekt är därför att skapa förutsättningar för utveckling av utbildningssjukhem som utgår från evidensbaserad vård som leder till patientsäkerhet och bättre vård för multisjuka äldre med diabetes. Projektet innefattas av fyra delstudier.
Kartläggning av vårdproblem hos äldre personer med diabetes. Förutsättningar för utveckling av utbildningssjukhem. Beskrivning av hur närstående till den äldre multisjuka personen med diabetes uppfattar och känner delaktighet i den vård som erbjuds. Hälsoekonomisk studie av gruppen äldre personer med diabetes.
Nyckelord
Forskningsprofil
Hälsa och välfärd
Ämne
Vårdvetenskap inr omvårdnad
Finansiärer
Publikationer
  • Olsen, Marie, Leksell, Janeth. Elderly and diabetes, 14th FEND Annual Conference : 2009. Konferensbidrag : refereegranskat.