Välkommen till vår nya webbplats!
Välkommen!
Om webbplatsen

Möjligheten för dig som vill bidra till god hälsa och hållbara idrottsprestationer

Tränarprogrammet ger dig som är intresserad av tränarskap och träning en unik möjlighet att efter studierna kunna arbeta med idrott, fysisk aktivitet och hälsa på olika nivåer inom samhället.

Ett program - två inriktningar

På Högskolan Dalarnas tränarprogram kan du profilera dig mot hälsoinriktad fysisk aktivitet eller mot tävlingsidrott. Utbildningen har tre huvudområden: tränarskap, rörelsevetenskap och träningsvetenskap samt ger dig förutsättningar att planera, genomföra och utvärdera idrottsträning på olika nivåer.

Utifrån ditt eget intresse kan du fördjupa dig inom något av programmets kunskapsområden under examensterminen. Många av programmets kurser tar upp ett internationellt perspektiv på idrott och fysisk aktivitet. Bland annat genom att engelsk kurslitteratur används samt att viss undervisning sker på engelska.

Student berättar

Porträttbild utomhus Viktor WahrenbergHej! Jag heter Viktor Wahrenberg, kommer från Leksand och studerar fjärde terminen på Tränarprogrammet för hälsa och idrott, inriktning hälsa.

Jag letade efter en utbildning som stämde överens med mina intressen och tränarprogrammet hade precis det jag letade efter.

Jag trivs superbra på programmet, det har allt jag letade efter och mer där till. Några av mina favoritämnen jag har idag blev jag introducerad för under utbildningen.

Jag kollade på olika universitet och högskolor i Sverige men Högskolan Dalarna hade precis det programmet jag letade efter och det låg relativt nära.

Biblioteket och Friidrottshallen är det bästa i Falun. Biblioteket är verkligen häpnadsväckande första gången man går in och Friidrottshallen är ett bra komplement till utbildningen.

På fritiden tränar och jobbar jag mest, annars tillbringar jag så mycket tid som möjligt med min sambo, familj och mina vänner.

I framtiden vill jag gärna starta ett projekt med någon kommun eller landsting. Projektet skulle syfta på träning och fysisk aktivitet för äldre och varför det är så viktigt för dem och samhället. 

Jag behöver nödvändigtvis inte förändra världen, så länge jag hjälper någon och förändrar världen för den till det bättre så känner jag att jag har gjort det jag vill och ska.

Jag kan göra skillnad genom att ta det jag lärt mig på Högskolan Dalarna och förbättra livet för så många som möjligt inom hälsa. 

Kom in med ett öppet sinne och ta in så mycket du kan. Det är en guldchans i livet att verkligen få lära och specialisera sig på det man brinner för.

Anmälan

Hösten 2018

Start v36

100% studietakt, Studieort Falun
Anmälningskod:
HDA-H2XDP
Studieform:
Normal
Språk:
Svenska
Behörighetskrav:
 • Grundläggande behörighet

Utbildningens innehåll

Under din utbildning kommer du att både läsa kurser och genomföra verksamhetsförlagda projekt där teori och praktik integreras. Detta är möjligt genom ett nära samarbete med externa organisationer inom idrottsrörelsen, kommuner, landsting och friskvårdsbranschen samt även företag. Som student på tränarprogrammet kommer det hjälpa dig i din övergång från studentlivet till arbetslivet.

Kontakt med arbetslivet/praktik

Som student vid Tränarprogrammet får du genom arbetslivsanknytningen tillfällen att förbereda dig inför arbetslivet och möjlighet att tydligt koppla samman teori med praktik. Du får en inblick i hur arbetet går till och organiseras.

Arbetslivsanknytning

Som tränarprogramsstudent vid Högskolan Dalarna får du genom arbetslivsanknytningen en möjlighet att förbereda dig inför arbetslivet och att tydligt koppla samman teori med praktik. Med olika former av uppgifter inom ramen för programmets kurser söker sig studenterna till företag eller föreningar inom området idrott, fysisk aktivitet och hälsa för samverkan. Du som student får tillgång till värdefulla kontakter och får en inblick i hur arbetet går till och organiseras.

Samverkanspartners när det gäller arbetslivsanknytning på tränarprogrammet:

 • Actic, Borlänge
 • Actic, Falun
 • Actic, Ludvika
 • Alfta Rehab, Alfta
 • Borlänge Bandy
 • Borlänge Curling Club
 • Breddens IF
 • Class Gym, Mora
 • Falu BS bandy
 • Falu IK friidrott
 • Falu IK skidor
 • Falu Kanotklubb
 • Falu TK
 • Friskis & Svettis, Falun
 • Friskis & Svettis, Borlänge
 • Grand Spa Sport, Falun
 • Gymnos
 • HAIK (innebandy, ishockey, fotboll)
 • IBF Borlänge innebandy
 • Koppjärk Rehab
 • Korsnäs IF FK
 • Leksand OK
 • Life N´joy, Leksand
 • Må Bättre, Falun
 • SISU, Västerås
 • Skidgymnasiet Mora

Representerar du någon förening eller företag och vill delta i samverkan kring arbetslivsanknytningen för studenter vid tränarprogrammet? Läs gärna Studenter vid Högskolan Dalarnas idrottstränarprogram - en resurs för företaget!

Studera nätbaserat

Utbildningen är campusbelagd och ger alltså ingen möjlighet att läsas via nätet.

Studiemiljö

Tränarprogrammets utbildning bedrivs på Campus Lugnet i Falun, en idrottsmiljö i världsklass. Här kan du träna både vinter- och sommaridrott, i lag och individuellt. Kanske träffar du någon av dina lärare under träningspasset? Lärarna på Idrottstränarprogrammet är utbildade inom idrottsvetenskap och har praktisk erfarenhet som tränare, ledare eller lärare. Att de själva älskar att träna är mer regel än undantag, något som ger sammanhållning och spontant umgänge under utbildningen.

En annan viktig del av Högskolan Dalarna är Lugnets Idrottsvetenskapliga Institut (LIVI). Här finns en toppmodern miljö med utrustning för biokemisk analys och rörelseanalys samt för fysiologiska och beteendevetenskapliga tester. Som student har du tillgång till ett laboratorium där du kan arbeta med rörelseanalys och tester av snabbhet, styrka och uthållighet.

Studera utomlands

Möjligheter till utbytesstudier ges också under utbildningen.

Frågor & svar om Tränarprogrammet

Här har vi samlat vanligt förekommande frågor från blivande och nuvarande studenter. Frågor och svar berör så väl programmet och dess upplägg som behörighetskrav och arbetsmarknad. Har du andra frågor, tveka inte att höra av dig till oss!

Frågor om Tränarprogrammet och dess innehåll

Tränarprogrammet omfattar 180 hp, vad innebär det?
Du erhåller 1,5 hp per avklarad vecka vilket innebär att du varje termin på programmet kan få ihop 30 hp. Utbildningen omfattar alltså tre års heltidsstudier för att erhålla en kandidatexamen i Idrotts- och hälsovetenskap med inriktning tränarskap.

Krävs det goda kunskaper i något speciellt ämne för att klara utbildningen?
En del av den kurslitteratur som förekommer är på engelska så det krävs att studenten behärskar detta. Vi lägger också stor vikt vid att studenten som blivande tränare inom idrott och fysisk aktivitet kan uttrycka sig skriftligt och att muntligt kunna presentera saker inför andra. Tidigare erfarenhet av att jobba som tränare och ledare eller bakgrund som aktiv idrottare är ett plus. Slutligen är självständigt sökande efter information och kunskap en mycket viktig färdighet att ha med sig.

Vad kan jag arbeta med efter Tränarexamen?
Arbetsmarknaden är mycket bred och det är omöjligt att peka ut ett enda yrke eller arbetsområde. En del studenter är mycket målmedvetna och inriktade på ett specifikt tränarjobb medan andra formar sin egen framtid under utbildningen. Under fliken ”Jobb & karriär” har vi samlat information om tidigare studenters yrkesliv efter examen.

Jag läser redan på tränarprogrammet - måste jag anmäla mig ytterligare en gång?
Ja, även om du en gång blivit antagen till utbildningsprogrammet måste du anmäla dig till programmets kurser inför varje ny termin

Hur mycket undervisning finns schemalagd varje vecka?
Det varierar väldigt mycket mellan olika kurser men några dagar i veckan innehåller vanligtvis föreläsningar/praktiska pass, ett redovisningstillfälle i slutet av veckan (i grupp eller enskilt) och varje kurs avslutas oftast med någon typ av större examination i form av slutuppgift eller tentamen. Varje vecka måste studenten också ägna sig åt egen inläsning av kurslitteratur som ligger till grund för uppgifter/tentor/gruppuppgifter/seminarier i kursen. Totalt handlar det uppskattningsvis om att lägga ner omkring 40 timmar per vecka på sina heltidsstudier vid Tränarprogrammet.

Är Tränarutbildningen teoretisk eller praktisk?
Teori och praktik varvas ständigt så det går inte att säga att utbildningen är det ena eller det andra.

Hur går jag tillväga för att få tag i boende om jag väljer att studera Tränarprogrammet?
Det finns information här på webbplatsen om hur du ska hitta ditt boende.

Studieadministrativa frågor

Hur finansierar jag mina studier vid högskola?
Via CSN kan du få studielån. En del av summan är bidrag och en del är lån. Om du har vårdnaden om barn, får du dessutom ett tilläggsbidrag. Du kan även ha rätt till tilläggslån och merkostnadslån. All information finner du på www.csn.se.

Kan jag tillgodoräkna mig tidigare studier om jag börjar på Tränarprogrammet?
Det är möjligt att tillgodoräkna sig tidigare studier vid ett program. Kontakta studie- och karriärvägledarna för vägledning runt tillgodoräknanden inom programmen och hur du går tillväga.

Kan jag söka programmet fastän ansökningstiden gått ut?
Vi tar emot sena ansökningar ända fram till två veckor in på terminen. Du ansöker som vanligt via https://www.antagning.se

Tränarprogrammet kräver ”grundläggande behörighet”, vad innebär det?
Fr.o.m. hösten 2010 krävs att du ska ha fått ett fullständigt slutbetyg från gymnasieskolan eller komvux. Du måste ha lägst betyget Godkänt på minst 2 250 gymnasiepoäng och dessutom krävs det att du har lägst betyget Godkänt i kärnämneskurserna svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik. Lägg märke till att du alltså inte är behörig om du avslutar ett reducerat program 2010 eller senare.

Utbildningen kan leda fram till en akademisk examen- vad betyder det?
Utbildningen leder fram till en Filosofie Kandidatexamen inom huvudområdet Idrotts- och hälsovetenskap vilken är forskningsförberedande och lägger grunden för eventuellt fortsatta studier på avancerad nivå.

Vad blir du efter utbildningen?

Efter utbildningen kommer du att kunna arbeta som tränare, ledare eller konsult inom föreningar, förbund och företag, på idrottsgymnasier, hälso- och friskvårdsanläggningar samt inom idrottsrörelsen eller som egen företagare.

Hur ser arbetsmarknaden ut?

Arbetsmarknaden inom idrotts- och hälsoområdet har expanderat under senare år i såväl Sverige som utomlands. Vårt moderna samhälle med många stillasittande jobb har ökat efterfrågan på välutbildade tränare i syfte att öka mängden fysisk aktivitet hos befolkningen. Även idrottsrörelsen i Sverige har på senare år börjat anställa fler och fler tränare där högskoleutbildning efterfrågas. Generellt sett ökar möjligheten att få jobb för de som har en examen från högskolan än bland dem som inte har det.

Jobb och karriär

Tränarprogrammet vid Högskolan Dalarna ger dig en unik kompetens att som högutbildad jobba som tränare samt att utveckla idrott, fysisk aktivitet och hälsa såväl i Sverige som internationellt. Förutom detta erhåller du en förmåga att leda människor inom dels idrott, fysisk aktivitet och hälsa och dels inom andra områden i samhället. Du får också en god grund att stå på inför ett eventuellt framtida eget företagande.

Vid en undersökning bland de studenter som hittills tagit ut en examen efter tränarprogrammet har det visat sig att variationen bland studenternas yrkesval är stor. Utbildningen öppnar nämligen upp för en bred karriär med massor av möjligheter inom idrott, fysisk aktivitet, hälsa och andra områden.

Vi har samlat exempel på vad tidigare studenter vid programmen idag arbetar inom:

 • Sektionschef arbetsförmedlingen
 • Teamansvarig för alpin skidåkning vid idrottsförbund
 • Konsulent vid studieförbund
 • Eget företag inom GPS i fotboll
 • Undervisar i längdskidor vid idrottsgymnasium
 • Barn- och ungdomsansvarig vid Svenska Orienteringsförbundet
 • Elittränare längdskidor vid idrottsförbund
 • Utvecklingskonsulent vid idrottsförbund
 • Eget företag inom mental coachning
 • Eget företag inom träningsoptimering cykel
 • Tennistränare i tennisklubb samt gymnasium
 • Eget företag inom assistans med fokus på upplevelser
 • Projektledare kommun
 • Tränare cykelgymnasium
 • Fysansvarig tränare vid idrottsförbund
 • Tipselittränare juniorfotboll i svensk toppklubb
 • Assisterande huvudtränare inom tennis, Norge
 • Utbildare inom SISU
 • Assisterande tränare för löpning vid universitet i Kanada
 • Fritidspedagog
 • Arbetar med testutveckling vid idrottsfysiologiskt labb
 • Förbundskapten mtb och downhill
 • Säljare inom olika branscher
 • Anställd vid Dala Sports Academy
 • Fystränare alpina landslaget
 • Projektledare 5-dagar orientering
 • Banktjänsteman
 • Dataprogrammerare
 • Doktorand

Examen

Filosofie kandidatexamen inom huvudområdet idrotts- och hälsovetenskap med inriktning tränarskap.

Senast uppdaterad: