Brädspel i undervisningen

Att använda brädspel kan vara ett sätt för studenterna att närma sig det multidisciplinära ämnesområdet hållbar utveckling.

Vi erbjuder tillgång till klassuppsättningar av fyra olika brädspel för användning på campus eller digitalt. Nedan beskrivs spelens syfte och upplägg samt hur man bokar spelen.

Som stöd finns också kompletta lärandepaket med föreläsningar, inlämningsuppgifter, seminarieupplägg och lärarinstruktion.

Dilemma

Brädspelet Dilemma är utformat för att introducera begreppet hållbar utveckling och den typ av komplexa frågeställningar som samhället har att hantera. Spelet utmanar studenter att gå utanför sin komfortzon, att diskutera och debattera, tänka kritiskt samt förklara nyckelbegrepp för varandra. Spelet kan användas som en del i ett lärandepaket kopplat till perspektiv och värderingar eller konstruktiv debatt, men fungerar även bra att låta studenter spela utan förberedelseuppgift eller uppföljningsuppgift. Spelet i sig kräver väldigt lite av dig som lärare. Vi har tillgång till 6 fysiska brädspel där varje spel kan spelas med maximalt 10 spelare. Spelet finns även tillgängligt digitalt och kan spelas på distans.

Fishbanks

Fishbanks är ett pedagogiskt brädspel som ger studenterna en demonstration av allmänningarnas tragedi. Uppgiften innebär beslutsfattande med begränsad tillgång till information, hantering av en resurs som förnyas inom ramen för ett komplext system med såväl förstärkande som dämpande feedbackloopar samt inslag av såväl konkurrens som samarbete. Spelet kan användas som en del i ett lärandepaket kopplat till systemtänkande, men går även att använda separat i en kurs eller ett program. Detta spel kräver mycket av dig som lärare, då du är en aktiv del i spelet och i bakgrunden matar in data för den simulering som driver spelet framåt. Rekommendationen är att involvera någon med erfarenhet i god tid innan spelet ska användas. Vi har tillgång till ett fysiskt exemplar och det kan spelas av upp till ca 50 personer. Spelet finns även tillgängligt digitalt och kan spelas på distans.

ClimeOut samt In the Loop

Vi har även tillgång till spelen ClimeOut och In the Loop (där ClimeOut fokuserar på jordens klimat och klimatförändringar och In the Loop på cirkulär ekonomi och resurser). Är du intresserad av att använda dessa spel i undervisningen, ta kontakt med någon på hemsidan länkad ovanför i god tid innan spelet ska användas (för närvarande har vi inte fysiska kopior på HDa).

Att boka och få tillgång till brädspelen

Spelen Dilemma och Fishbanks bokas via TimeEdit. Spelen finns tillgängliga via våra receptioner, men för närvarande finns inte identiska uppsättningar både i Borlänge och Falun utan brädspelen kan vid behov skickas mellan våra campus. Du som vill låna ett spel ansvarar för att i god tid höra av dig till receptionen för att kontrollera att spelet finns tillgängligt och om det eventuellt behöver skickas mellan Falun/Borlänge. Du ansvarar såklart för att lämna tillbaka spelet i tid samt även att kontrollera att innehållet är komplett. Boka med fördel spelet hela den tid du behöver för förberedelser, efterkontroll samt återlämnande (vilket då kanske är ett antal dagar). Vill du boka ett spel tätt inpå någon annan är det lämpligt att ta kontakt för att säkerställa att spelet går att exempelvis skicka till rätt campus i tid (eller omvänt – boka spelet någon extra dag före/efter så spelet kan komma till dig i tid).

 

Senast granskad:
Senast granskad: