Kursplan

Aktivitet och ätande

Kurskod
VÅ3134
Poäng
7,5 högskolepoäng
Nivå
Avancerad nivå 1
Institution
Institutionen för hälsa och välfärd
Ämnestillhörighet
Omvårdnad (OMV)
Ämnesgrupp
Omvårdnad/omvårdnadsvetenskap
Utbildningsområde
Vårdområdet, 100%
Kursen kan ingå i följande huvudområde(n)
Omvårdnad1
Fördjupningsbeteckning för respektive huvudområde
1A1N
Fastställd
Fastställd 2017-12-06.
Kursplanen gäller fr.o.m. 2018-09-03.
Nedlagd
2022-04-13

Lärandemål

Det övergripande målet är att den studerande självständigt uppnår en bredare kompetens inom vård av äldre som krävs för att kunna identifiera funktions- och aktivitetsförmåga relaterat till ätande. Vidare ska den studerande planera och genomföra vårdinsatser baserade på den äldres fysiska och psykiska förutsättningar med hänsyn tagen till miljö, kultur och etik.

Efter avslutad kurs ska den studerande självständigt och ur ett hållbart och interkulturellt perspektiv kunna:

  • kritiskt diskutera centrala begrepp gällande aktivitet och rehabilitering samt ätande och nutrition i äldrevården urettglobalt perspekiv
  • reflektera över funktionsnedsättningar, aktivitet och rehabiliteringsprocessen i relation till livskvalitet
  • analysera och tillämpa ett personcentrerat förhållningssätt för att stödja aktivitet och delaktighet avseende äldre med fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar samt kommunikationsproblem
  • analysera och värdera komplexa problem relaterat till ätande, nutrition och aktivitet för äldre utifrån ett professionellt perspektiv med beaktande av ett evidensbaserat och etiskt förhållningssätt
  • kritiskt diskutera mätinstrument vid olika funktionsnedsättningar
  • kritiskt värdera evidens inom ett område utifrån statistiskt underlag i forskningsområde för att kunna argumentera för förbättringsarbete inom aktivitet och ätande
  • kritiskt diskutera sjuksköterskans ansvar att initiera och verka för samverkan med annan personal.

Innehåll

I kursen studeras sjuksköterskans specifika yrkesfunktion avseende:
  • aktivitet, rehabilitering och ätande
  • näringsfysiologi, kost och kosttillägg
  • riskidentifiering och åtgärder vid risk för malnutrition
  • ätsvårigheter orsakade av t.ex. dysfagi
  • analys och värdering av mätinstrument som är användbara för sjuksköterskans bedömning av omvårdnad, aktivitet och rehabilitering
  • enteral och parenteral nutrition
  • måltidsmiljö och kultur.

Examinationsformer

Seminarier och individuell examination. En skriftlig individuell rapport.

Arbetsformer

Föreläsningar och obligatoriska seminarier.

Betyg

Som betygsskala används U–VG.

Betygsmoduler:

  • Seminarier, 2 hp, U - G
  • Individuell rapport, 5,5 hp, U - VG

Förkunskapskrav

  • Av Socialstyrelsen utfärdad svensk legitimation som sjuksköterska och avlagd kandidatexamen i vårdvetenskap eller omvårdnad samt yrkesverksamhet som legitimerad sjuksköterska motsvarande minst 12 månaders heltidstjänstgöring

Övrigt

Kursen ingår i Specialistsjuksköterskeprogram inom Vård av äldre. Kursen motsvarar VÅ3126.

Summary in English

The overall goal is that the student independently gains a wider expertise in the care of older people that is required to identify functional and activity ability related to eating. Furthermore, the student shall be able to plan and implement nursing interventions based on the elderly person‘s physical and mental conditions with account given to the environment, culture and ethics.

After completing the course, the student shall be able to:

  • critically discuss the key concepts regarding activity and rehabilitation as well as eating and nutrition in older people’s care
  • reflect on the activity, the rehabilitation process and disabilities in relation to quality of life
  • analyze and apply a person-centered approach to support the activity and participation of older people with physical and cognitive disabilities and communication problems
  • analyze and evaluate complex problems related to eating, nutrition and activity for older people from a professional perspective with regard to evidence-based and ethical approaches
  • critically discuss measuring instruments for different disabilities
  • critically evaluate evidence in an area based on statistical data in scientific studies to justify improvement in terms of activities and eating
  • critically discuss the nurse‘s responsibility to initiate and promote collaboration with other caregivers/staff
  • supervise nursing staff in matters related to activity, eating and nutrition