Mål
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- Redogöra för turismen som samhällsfenomen och beskriva dess omfattning.
- Redogöra för grunderna i turism avseende transport, logi, mat, aktiviteter och shopping.
- Redogöra för hur turismen planeras och organiseras.
- Redogöra för de aktörer som direkt och indirekt påverkas av turism.
- Redogöra för grunderna i svensk destinationsutveckling.
Färdighet och förmåga
- beskriva och jämföra olika typer av destinationer och kopplingen mellan turismutveckling och regional utveckling.
- redogöra för teorier kring destinationsutveckling och knyta dessa till praktiska exempel
Värderingsförmåga och förhållningssätt
- visa på förmåga till ett reflekterande och självständigt förhållningssätt genom att med egna ord beskriva och sammanfatta centrala frågeställningar och resonemang inom ramen för kursens tema.
Innehåll
Kursen introducerar turismens grunder och beskriver turismnäringens utveckling och dess betydelse för ekonomiska, kulturella och sociala processer både lokalt, regionalt och nationellt. Kursen innehåller även en introduktion till begreppen hållbar utveckling och hållbar turismutveckling.
Examinationsformer
Skriftlig inlämningsuppgift 2 hp (U-G), muntlig redovisning vid seminarier 1,5 hp (U-G) och skriftlig salstentamen 4 hp (A-F).
Arbetsformer
Föreläsningar och obligatoriska seminarium
Betyg
Som betygsskala används A–F.
Förkunskapskrav
- Grundläggande behörighet
Övrigt
Max fem examinationstillfällen erbjuds.