Kursplan

Svensk litteratur i skandinavisk kontext: Det moderna genombrottet och decennierna därefter

Kurskod
LI1044
Poäng
7,5 högskolepoäng
Nivå
Grundnivå 1
Institution
Institutionen för språk, litteratur och lärande
Ämnestillhörighet
Litteraturvetenskap (LIA)
Ämnesgrupp
Litteraturvetenskap
Utbildningsområde
Humanistiska området, 100%
Kursen kan ingå i följande huvudområde(n)
Litteraturvetenskap1
Fördjupningsbeteckning för respektive huvudområde
1G1N
Fastställd
Fastställd 2015-06-15.
Kursplanen gäller fr.o.m. 2015-06-15.
Nedlagd
2018-06-05

Lärandemål

Kursens övergripande mål är att studenten tillägnar sig kunskaper om genombrottstiden i svensk och skandinavisk litteratur från 1870-talets slut och fram till 1910-talet, både vad gäller form och innehåll och dess samspel med samhället.
Efter avslutad delkurs ska den studerande kunna:

  • redogöra för huvuddragen i den svenska och skandinaviska litteraturen från det moderna genombrottet till det nya seklets litteratur
  • tillämpa grundläggande begrepp och teorier på tidens dramatik och prosa
  • härleda litteraturens och dramatikens nya uttryckssätt ur förändringar i samhället
  • analysera, tolka och förmedla litterära iakttagelser förankrade i litteraturvetenskapliga teorier, metoder och narratologiska begrepp.

Innehåll

I kursen studeras den litteraturhistoriska företeelse som efter Georg Brandes fått namnet ”Det moderna genombrottet” samt decennierna därefter, ca 1879–1920. Tidens litteratur diskuteras utifrån dess realistiska prägel med inriktning på samhällsdebatt. Vidare utforskas den utveckling i form och attityd som sker från realism och naturalism till nationalromantik och sekelslutspessimism. De litterära texterna, dramatik och prosa, behandlas utifrån estetiska aspekter men också utifrån en historisk kontext som visar ett samhälle i industrialisering och stor förändring.

Examinationsformer

Studenten examineras genom en hemtentamen samt genom muntlig examination individuellt och i grupp vid obligatoriska seminarier.

Arbetsformer

Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, tillämpningsövningar samt olika former av eget arbete under handledning. Närvaro vid föreläsningar är frivillig, medan seminarier, tillämpningsövningar och redovisningar är obligatoriska.

Betyg

Som betygsskala används U–VG.

Förkunskapskrav

  • Grundläggande behörighet eller motsvarande kunskaper.

Övrigt

För nätbaserad kurs krävs tillgång till dator, headset, webbkamera och internetuppkoppling. I samband med nätbaserad tentamen krävs en fristående webbkamera.