Fatumo Osman

Personlig presentation av Fatumo Osman

Docent
Institutionen för hälsa och välfärd
Proprefekt
Institutionen för hälsa och välfärd
Universitetslektor omvårdnad
Institutionen för hälsa och välfärd

Som proprefekt med inriktning mot forskning leder jag den strategiska utvecklingen av institutionens forskning. I min roll som docent engagerar jag mig i grund-, avancerad och forskarutbildning, samt handleder doktorander.

Utskott och kommittéer

Ledamot i utskott för granskning av utbildning

Bakgrund

Jag är sjuksköterska och erhöll min doktorsexamen i medicinsk vetenskap vid Karolinska Institutet 2017. Efter disputationen var jag verksam som postdoktor och forskare vid Uppsala universitet samt som lektor vid Högskolan Dalarna. Jag blev docent i omvårdnad 2020. Jag har varit biträdande studierektor för forskarutbildningen i Hälsa och välfärd med inriktning evidensbaserad praktik fram till juli 2024. Jag har varit biträdande ledare för forskningscentret Reproduktiv hälsa och barn och ungdomars hälsa (RICH). Jag är Visiting Professor vid Somali National University och Amoud University.

Undervisning

Jag undervisar på grund, avancerad och forskarutbildningsnivå. Jag är huvudhandledare för fem doktorander som är antagna vid Högskolan Dalarna och bihandledare för en doktorand som är antagen vid Uppsala universitet. 

Jag har tidigare, tillsammans med kollegor, utvecklat det globala masterprogrammet i sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa, som har implementerats i Somalia och Bangladesh.

Kursansvar

Forskning

Min forskning fokuserar på global hälsa och migration och jag forskar tillsammans med svenska, nordiska och internationellt verksamma forskare i ett tiotal projekt. I min forskning lägger jag stor vikt vid att samverka med de personer vi forskar om – inte bara om dem, utan med dem. De projekt som jag själv leder handlar om: föräldraskapsstöd till sällan hörda grupper; jämlikhet i vård och välfärd; föräldrar och barns psykisk hälsa; och migrationspåverkan på hälsa och föräldraskap. Jag är också involverad i andra projekt som rör hur utbildning under och efter pandemin har hanterats för barn och unga med asyl- och flyktingbakgrund. 

Forskningsprojekt

EMBARC: Synliggöra rasism i mödravården och utforma antirasistisk och inkluderande mödravård genom samskapande
Start: 2024-01-01

PROACTIVE: Preventivt föräldraskapsstöd för att främja jämlikhet i hälsa för socioekonomiskt utsatta grupper
Start: 2024-01-01

Tillgänglighet till primärvården i Sverige: En studie om jämlikhet i hälsa

Start: 2024-02-01

Publikationer