Veckans klimatutmaning: Välj vegetariskt till lunchen!

Denna vecka är utmaningen att välja vegetarisk eller vegansk mat till lunch, till nytta för både dig och klimatet.

Veckans klimatutmaning (vecka 8 av 10)

Jag väljer vegetarisk eller vegansk mat till lunch

Vegetarisk mat

Läs mer om klimatutmaningen och anmäl dig till denna veckas utmaning.

Vad vi äter har stor betydelse för klimatet – livsmedelsproduktionen orsakar runt 30 procent av de globala växthusgasutsläppen – och det påverkar också andra miljöfaktorer som övergödning, vattenförbrukning och kemikalieanvändning. Samtidigt beror många riskfaktorer för sjukdom på ohälsosam mat. Det är alltså mycket att ta hänsyn till för den som vill äta sunt med tanke på både hälsan och miljön.

Som tur är behöver vi oftast inte välja mellan att äta hälsosamt eller att tänka på klimat och miljö. Det är en av slutsatserna i en stor sammanställning som publicerades i tidskriften PNAS förra veckan (pdf). Rött kött och charkuteriprodukter har de största negativa konsekvenserna för miljön, och en hög konsumtion ökar också riskerna för bland annat hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och tjocktarmscancer. Livsmedel som baljväxter, frukt, nötter och fullkorn är mycket mer skonsamma mot miljön, och är samtidigt mer gynnsamma för hälsan. Ett enkelt råd är därför att äta mer grönt och mindre (och bättre) kött.

Under en lång rad av år ökade svenskarnas köttkonsumtion, med hela 45 procent mellan 1990 och 2016. Men nu tycks trenden ha vänt. Två år i rad har köttkonsumtionen minskat (svt.se). Kanske är det din tur nu att haka på vegotrenden?