Veckans klimatutmaning: Ta med egen matlåda!

Denna vecka är utmaningen att minska matsvinnet – överbliven mat därhemma kan bli en perfekt matlåda!

Veckans klimatutmaning (vecka 4 av 10):

Jag tar med egen matlåda och minimerar mitt matsvinn. Köper jag mat från restaurang tar jag med egen låda att fylla.

Två matlådor

Läs mer om klimatutmaningen och anmäl dig här.

I Sverige uppskattas det att matavfallet är ca 134 kg per person och år (Naturvårdsverket 2016). Av detta avfall uppstår ca 100 kg i hushållet, varar 45 kg är onödigt matavfall, det vill säga ätbar mat som hamnar i soporna eller hälls bort i slasken. Matsvinnet kostar mer än bara pengar, det kostar också för miljön. Matproduktionen är energikrävande, den orsakar stora utsläpp av växthusgaser och den bidrar till övergödning. Allt detta i onödan om vi sedan slänger bort maten. Att äta upp resterna är därför ett enkelt sätt att vara klimatsmart.

Du som har hungriga tonåringar hemma (läs: ni får aldrig några rester) eller föredrar att äta på restaurang: fortsätt med det! Men om du tänkt ta med dig maten är veckans utmaning att minska plastavfallet genom att köpa med din takeaway-lunch i egen låda. Detta är tillåtet både på Vildgåsen i Falun och på Kök Nyström i Borlänge. En glaslåda med lock är ett bra alternativ. Lådan bör vara ungefär i samma storlek som de plastlådor restaurangen tillhandahåller (17 x 12 + 4 cm). Lådan för varmrätt kan kompletteras med en mindre låda för sallad.