Veckans klimatutmaning: Sortera allt ditt avfall!

Denna vecka är utmaningen att sortera allt avfall och lämna till insamling på rätt ställe så att så mycket som möjligt av material och energi kan återvinnas.

Veckans klimatutmaning (vecka 10 av 10):

Jag sorterar allt mitt avfall så att mesta möjliga av material och energi kan återvinnas.

Avfallskärl

Läs mer om klimatutmaningen och anmäl dig till denna veckas utmaning.

Under hösten 2019 sker en uppgradering av sorteringssystemet så att avfallskärl och skyltning blir enhetlig i alla våra lokaler. På campus i Borlänge är detta nästan klart, i Hyttan och biblioteket i Falun gjordes en hel del under förra veckan, och framåt årsskiftet är det dags för resterande byggnader. Här kan du läsa om var du ska sortera olika typer av avfall i Högskolan Dalarnas lokaler.

Avfallskärl och sorteringsstationer töms regelbundet av våra lokalvårdare. Påsarna med olika slags avfall (matavfall, plast etc.) knyts ihop och läggs i en gemensam säck på städvagnen. Det finns en ganska spridd missuppfattning om att allt material därför blandas och hamnar på samma ställe i slutändan. I själva verket sorteras påsarna i större soptunnor och containrar i de yttre miljöstationer som finns i anslutning till vaktmästerierna på respektive campus. Det mesta avfallet hämtas av avfalls- och återvinningsföretaget SUEZ medan vissa typer av avfall hämtas av de kommunala avfallsbolagen.

Detta är höstens tionde och sista klimatutmaning. Nästa vecka kommer vi att avslöja vilken avdelning som haft flest deltagare. Kampanjen avslutas den 29 november, datumet för nästa globala klimatstrejk. I Falun kommer man att ses som vanligt i Geislerska parken kl 16-17, kom gärna du med! Här kan du se alla platser där det anordnas klimatmanifestationer inom ramen för Fridays For Future.