Att studera via nätet

Här samlar vi användbar information och verktyg för dig som är student och ska studera via nätet.

Teknisk utrustning 

Du som student behöver själv ordna med nödvändig teknisk utrustning och i listen nedan hittar du den utrustning som vi rekommenderar. För att kunna delta på ett väl fungerande sätt i undervisningen är vår rekommendation att du använder en dator. Har du inte tillgång till en dator kan en mobiltelefon i vissa fall fungera, men är inget som vi rekommenderar. För att testa utrustning och få råd och stöd är du välkommen till Supportcaféet eller kontakta support@du.se
 
 • Tillgång till en fast (trådbunden) internetuppkoppling med en rekommenderad hastighet på minst 1,5 Mbit/s i båda riktningarna. Du kan mäta din hastighet på Bredbandskollen. Vi rekommenderar inte använda en trådlös anslutning eller mobilt bredband då det kan vara problem med alltför varierande och låga hastigheter.
 • En PC eller MAC med MacOS 10.7 eller senare, bärbar eller stationär. Vi rekommenderar inte Chromebooks, Linux eller mobila enheter såsom surfplattor och mobiler.
 • Headset med en mikrofon, gärna med USB-anslutning. Vi rekommenderar inte headsets av typen Blåtand (Bluetooth) eller mobilheadset.
 • Webbkamera, vilket inte alltid är obligatoriskt på en kurs (fråga din lärare om du är osäker). Observera att en extern webbkamera är obligatorisk vid online-tentamen.

Studiehjälp

Tio tips för hur du studerar nätbaserat

Studie- och karriärvägledarna ger dig här tio tips du kan ha användning av när du studerar. Att ha en studiestrategi gör att du ger ditt lärande bra förutsättningar och därmed blir din studietid effektivare, mer kontrollerad, hållbar och roligare.

 • Gör en trevlig pluggplats där hemma.
 • Ta bort alla störande moment såsom till exempel sociala medier/mobiltelefon.
 • Utgå från att en arbetsvecka som studerande på helfart motsvarar ungefär 40 timmar/vecka.
 • God sömn och motion är viktiga faktorer och som påverkar ditt lärande mycket positivt.
 • Ta kontroll över din (fri)tid genom att strukturera och planera! Vad ska du göra idag? Vad är veckans mål? Använd studiehandledningen som utgångspunkt, gör en baklängesplanering -när är kursens examinationer och inlämningsdatum? Använd gärna en kalender.
 • När din motivation tryter, det gör den ibland, behöver du belöna dig själv även för små framsteg. Skapa delmål!
 • Förebygg uppskjutande, minska känslan av motstånd, främja koncentration/fokus, påminn dig om pauser och minska känslan av stress med att inspireras av Pomodoro-metoden - Så använder du Pomodorometoden.
 • Dela och gör Mindmaps tillsammans med kurskamrater – gratisappar/programvaror finns.
 • Kom överens om gemensamma pauser med kurskamrater där ni kan vara i virtuell kontakt med varandra, till exempel ta en fika tillsammans över nätet.
 • Använd Högskolan Dalarnas tillgängliga programvaror och studentlicenser exempelvis rättstavningsprogram, talsyntes och Officepaket med mera - Studentlicenser

Studie- och karriärvägledning

Hos studie- och karriärvägledningen kan du få hjälp med allt som rör utbildning och kärriär. Du kontaktar vägledarna via telefon eller mail. Du kan dessutom boka enskilda vägledningssamtal via Zoom. 

Till studie- och karriärvägledning

Studiestrategi

Behöver du tips kring studiestrategi? 

Till studiestrategi

Digitala verktyg

I listan hittar du de digitala verktyg som är viktiga när du studerar via nätet.

Learn

All information om dina kurser kan du hitta där. I kursrummen på Learn finns det aktuell information för kursen vilket bland annat innefattar föreläsningar, föreläsningsanteckningar, schema, kursplan, artiklar, kursdeltagare, lärare, tips om extra litteratur.

Du kommer förmodligen att lämna in uppgifter i kursrummet där läraren enkelt kan kommentera din inlämning. I olika diskussionsforum kan studenter och lärare diskutera olika ämnen, ställa frågor och få svar.

Logga in på Learn

Information och manual för Learn

Zoom

I Zoom kan du samtala med dina kurskamrater, arbeta med olika uppgifter, dela en whiteboard, dela din datorskärm och visa olika program, t.ex. Powerpoint. Använder ni webbkameror kan ni också se varandra. I undervisningen används det till exempel i seminarier och muntliga examinationer.

Om ni använder Zoom i kursen så titta efter länken till just ditt möte. Den länken publiceras i Learn.

Information om hur du använder Zoom

Zoom supportcafé

Connect

Connect används i huvudsak till examinationer. 

Till lista med samtalsrum i Connect

Information om hur du använder Connect

Connect supportcafé

Videochat

Med videochatten kan du följa direktsända föreläsningar via nätet. Om en föreläsning sänds via nätet kan du till exempel sitta hemma och följa den. Samtidigt kan du diskutera föreläsningen via en chatt (om du har loggat in) med dina kurskamrater som också är inloggade. Det finns även möjlighet att skriva frågor direkt till föreläsaren i föreläsningssalen.

Till videochatten

Mer information om Videochat

Programvaror med studentlicens

Högskolan Dalarna tillhandahåller programvaror som du som student kan installera på din dator och använda i studiesyfte.

Till programvaror med studentlicens

Examinationsform

Examinationsformerna kommer att skilja sig åt beroende på vilken kurs du läser. Information om vad som gäller för din kurs finner du i ditt kursrum i Learn. Information om hur salstentamen via nätet går till finner du nedan.

 

 • Studenten ska förbereda sig genom att besöka supportcafét innan tentamen och då få hjälp med att säkerställa att kameran och ljud fungerar. Öppettider: Mån-Tors 08.00-22.00, fre 08.00-16.00.
 • Studenten behöver internetuppkoppling med lägst 2 Mbit/s.
 • Mobilnummer som du uppger vid anmälan är det nummer du ska vara tillgänglig på under tentamen.
 • Studenten ska ha ett headset och en extern webbkamera. Under begränsad tid då vi har krav på nätbaserad tentamen accepteras även dubbla datorer varav en som kamera. Surfplatta eller mobiltelefon är ej tillåtet.
 • Tentamen sker i examinationsrum i Connect under fliken övriga rum. Till Connect.
 • Tentamen hämtas och lämnas in i Learn.
 • Studenten ska befinna sig i tentamensrummet med giltig fotolegitimation senast 20 minuter innan tentamen startar. Ej anmälda ska vara inne i examinationsrummet 30 minuter innan start.
 • Om studenten kommer in i examinationsrum 10 minuter efter start får ej tentamen skrivas.
 • Det är viktigt att studenten sitter ensam i det fysiska rummet.

Biblioteket

Biblioteket på distans

De flesta av bibliotekets tjänster kan du nå hemifrån. Vill du ha hjälp med informationssökning eller referenshantering är du välkommen att boka tid med en bibliotekarie.

Till biblioteket

Tips om hur du använder biblioteket på distans

Biblioteket på campus

Biblioteken på våra campus i Falun och Borlänge har öppet i syfte att ge studenter plats för enskilt arbete med uppkoppling och tillgång till datorer. Bibliotekets möjlighet till service och öppettider kan komma att förändras. 

Här hittar du aktuell information om bibliotekets service

Hjälp och stöd

Funktionsnedsättning och studier

Om du har en funktionsnedsättning som blir ett hinder i studierna kan du få stöd under din studietid hos oss.

Till sidan funktionsnedsättning och studier

Språkstöd

Språkstödet erbjuder hjälp och stöd med text på svenska och engelska. Du kan boka och få handledning online.

Till språkstödet

Studenthälsan

Du är välkommen till Studenthälsan när du behöver någon att tala med. Det kan till exempel vara något som rör dina studier eller ditt liv i övrigt. Du kan kontakta studenthälsan via mail, telefon eller connect. Personalen på Studenthälsan har givetvis tystnadsplikt!

Till studenthälsan

Support

Behöver du hjälp med att förstå och använda våra digitala verktyg/lärmiljöer (Zoom, Learn, Adobe Connect, Videochat) kontakta vår support via mail, telefon eller genom Zoom Supportcaféet.

Support finns för att hjälpa dig:

måndag – torsdag kl 08.00 – 22.00 samt fredag kl 08.00 – 16.00.

support@du.se

023-77 8888

Supportcaféet

Senast granskad: