Råd till dig som studerar hemma

De flesta av oss tillbringar nu under Coronapandemin mer tid hemma än vi är vana vid. Du som student studerar alltmer hemifrån. Se dina studier vid högskolan som ett arbete för att få en bra struktur på din vardag. Här får du några tips kring hur du kan hanterar hemstudierna.

Upprätthåll sociala kontakter

Att ha sociala kontakter är ett grundläggande behov. Även om du inte kan träffa dina kurskamrater och lärare som vanligt finns det flera möjligheter att hålla kontakt.

 • Håll kontakten 
  Vi har turen att leva i en tid när det går att hålla kontakt med andra online eller per telefon. Utnyttja det. Chatta med kurskamrater. Ring en vän.
  Prata med dina närmaste kurskamrater om hur ni vill göra. Kom överens om att ha digitala återkommande avstämningsmöten eller digitala fikaraster, till exempel via Zoom.

  Instruktioner för Zoom
  Instruktioner för Learn

 • Följ undervisningen
  Det är viktigt att du tar tillfället i akt att följa föreläsningar och delta i seminarier. Då får du möjlighet att stämma av att du ägnar dig åt rätt saker, tillfälle att ställa frågor om det du läser och träffa andra.

 • Samarbeta och utvecklas
  Använd dig av de samarbetsytor som finns för att underlätta och utveckla dina studier.
  • Diskutera kursinnehåll med dina studiekamrater i Forum i Learn.
  • Om du behöver någon att prata med om dina studier eller livet i övrigt finns Studenthälsan.
  • Du kan få hjälp och stöd med text på svenska och engelska via Språkstödet.
  • För frågor och hjälp med dina digitala verktyg/lärmiljöer (Zoom, Learn) kan du skicka mail till support@du.se, ringa 023-77 88 88 eller besöka supportcaféet i Zoom.

Skapa rutiner

Det är alltid viktigt att organisera och planera sin tid, men nu är det viktigare än någonsin.

 • ”Gå till arbetet”
  Försök att göra din dag så normal som möjligt. Stig upp den tid du brukar. Klä dig och gör dig i ordning som om du skulle till högskolan. Att gå till arbetet avser både att du rör dig fysiskt innan arbetsdagen börjar, men också att du mentalt ställer in dig på att nu är det dags att arbeta. Kom ihåg att även ”gå hem från arbetet” vid arbetsdagens slut. Ha en bestämd tid på dagen när du slutar arbeta och ägnar dig åt annat.

 • Rör på dig
  Det är lätt att bli sittande länge i olämpliga ställningar när du arbetar hemma. Se till att du tar en paus åtminstone varje timme och rör på dig. Exempelvis kan du:
  • Sätta en timer på 45 - 55 min som påminner dig om att resa på dig.
  • Ha för vana att ställa dig upp när du pratar i telefon.
  • Planera in ”walk and talk” möten med digitala eller fysiska samtal.
  • Om du har höj- och sänkbart skrivbord, så höj det så fort du går ifrån arbetsplatsen, vilket innebär att du sedan börjar med att stå när du kommer tillbaka och kan sänka när du börjar bli trött i kroppen.

 • Ta pauser och raster
  Återhämtning är en färskvara. Under en arbetsdag bör du ta korta pauser varje timme och ett par raster. Flytta dig från arbetsplatsen - gå runt, hämta och drick ett glas vatten, ät en frukt eller ta en fika. Tänk även på att du behöver ta lunchrast och äta för att få ny energi. Se till att ha paus mellan bokade möten, förslagsvis ha möten i 50 minuter istället för en timme. Pauser och raster behövs både för kognitiv vila och fysisk rörelse.
  Tips på pausgymnastikövningar
  Tips på pausgymnastikprogram

 • Planera dina studier
  Strukturera och planera dina studier. Vad ska du göra idag? Vad är veckans mål? Använd studiehandledningen som utgångspunkt, gör en baklängesplanering - när är kursens examinationer och inlämningsdatum? Använd gärna en kalender. När din motivation tryter, det gör den ibland, behöver du belöna dig själv även för små framsteg. Skapa delmål!

  Försök att planera arbetet så att du får sammanhängande perioder där du kan fokusera på en uppgift i taget. Stäng av pop-up meddelanden och ”pling” i dator och telefon samt tydliggör att du är upptagen (till exempel genom att stänga av telefon, ange upptagen i Teams, stänga dörren). Välj aktivt när du ska läsa dina meddelanden och din e-post. Tydliggör för kurskamrater när du är tillgänglig för samtal och spontana möten.
  Testa Pomodoro – en teknik som innebär att du arbetar intensivt i korta sjok och sedan tar paus.
  Så använder du Pomodorometoden

 • Var snäll mot dig själv
  Rör på dig varje dag. Det kan räcka med en promenad, gärna mitt på dagen. På så sätt håller du konditionen uppe och får dagsljus som hjälper dig att hålla dig pigg.
  Ta en dag i sänder. Det är mycket som är ovisst just nu och fullt naturligt att känna sig orolig och bekymrad. Koncentrera dig på här och nu och att göra det som behövs för tillfället. Gör saker som du mår bra av vid sidan om studierna. Läs en bok. Spela ett spel. Se en film.
  Om du är orolig kan det vara bra att kontanta Studenthälsan där du kan få råd och stöd.

Gör en studieplats

En plats där du kan fokusera på studierna, där du ser till att ha en miljö som du känner dig bekväm i och där andra kan se att här arbetar du.

 • Gör en trevlig arbetsplats hemma
  Bor du trångt är det förstås svårt att ha ett separat arbetsrum, men försök att ha en hörna som bara är till för studier och för dig. Gör det till din studieplats med utrymme för dator, böcker och anteckningar. Se till att hålla resten av hemmet fritt från arbete. När dagen är slut är det bra att lägga undan dator, böcker och anteckningar för att kunna hålla isär arbetstid och fritid.

 • Prata ihop er om ni är flera hemma 
  Om ni är flera som arbetar eller studerar hemma kan det vara en bra idé och sitta ner och prata ordningsregler. Vem ska arbeta var? Kan ni arbeta båda samtidigt eller behöver ni turas om för att inte störa varandra? Behöver ni speciella ordningsregler för den här tiden?

Se över din digitala arbetsmiljö

Studier hemifrån innebär för många en hög användning av digitala verktyg, det är därför viktigt att du ser över din digitala arbetsplats.

 • Nyttja de digitala verktyg som högskolan erbjuder
  Använd Högskolan Dalarnas tillgängliga programvaror och studentlicenser exempelvis rättstavningsprogram, talsyntes och Officepaket med mera. Här hittar du alla programvaror med Studentlicenser.

 • Ha funktionell utrustning
  För att kunna arbeta digitalt och nätbaserat är rekommendationen att du har dator tillsammans med minst separat bildskärm eller separat tangentbord, headset eller bordsmikrofon och webkamera.

 • Ha bra arbetsställningar
  Om möjligt ska du kunna växla mellan att stå och sitta i arbetet. Armarna ska kunna vila mot bordet, du ska vara rak i ryggen och nacken, ha blicken framåt och något nedåt och du ska kunna arbeta med armarna nära kroppen. Bildskärmen placerar du på armlängds avstånd. Variera gärna vilken hand du styr musen med.
  Fixa bra ergonomi när du jobbar hemifrån (film från Gilla jobbet)

 • Se till att du ser bra
  Ha allmänbelysning så att bildskärmen är upplyst, utan att det blir reflexer. Dagsljus bör komma från sidan så att du inte blir bländad och det inte blir reflexer i bildskärmen. Bra ljus gör att du ser bättre, vilket i sin tur gör att du spänner dig mindre så att risken för huvudvärk och nackbesvär minskar.
Senast granskad: