Råd till dig som studerar hemma

De flesta av oss tillbringar nu mer tid hemma än vi är vana vid. Vi pluggar hemma, vi jobbar hemma eller sitter i karantän hemma för att vi löpt risken att smittas. Här får du några tips kring hur du kan hanterar situationen.
  • Ha fasta rutiner. Det är alltid viktigt att organisera och planera sin tid, men nu är det viktigare än någonsin. Försök göra din dag så normal som möjligt. Stig upp den tid du brukar. Klä dig och gör dig i ordning som om du skulle till högskolan. Ta pauser – och framför allt en riktig lunchpaus. Ha en bestämd tid på dagen när du slutar jobba och ägnar dig åt annat.

  • Ta kontroll över din (fri)tid genom att strukturera och planera. Vad ska du göra idag? Vad är veckans mål? Använd studiehandledningen som utgångspunkt, gör en baklängesplanering -när är kursens examinationer och inlämningsdatum? Använd gärna en kalender. När din motivation tryter, det gör den ibland, behöver du belöna dig själv även för små framsteg. Skapa delmål!

  • Gör en trevlig pluggplats där hemma. Bor du trångt är det förstås svårt att ha ett separat arbetsrum, men försök att ha en hörna som bara är till för studier. Se till att hålla resten av hemmet fritt från arbete. När dagen är slut är det bra att lägga undan dator, böcker och anteckningar. Det är viktigare än någonsin att hålla isär arbetstid och fritid.

  • Ta regelbundna pauser. Det är lätt att bli sittande länge i olämpliga ställningar när man jobbar hemma. Se till att du tar en paus åtminstone varje timme och rör på dig.

  • Följ undervisningen. Det är viktigt att du tar tillfället i akt att följa föreläsningar och delta i seminarier. Då får du möjlighet att kolla av att du ägnar dig åt rätt saker och tillfälle att ställa frågor om det du läser.

  • Ta bort alla störande moment såsom till exempel sociala medier/mobiltelefon. När det är kris omkring en kan bli svårare än vanligt att koncentrera sig. Då är det ännu viktigare än vanligt att stänga av sådant som kan störa. Stäng ner program på datorn som du inte behöver. Testa pomodoro – en teknik som innebär att du arbetar intensivt i korta sjok och sedan tar paus. Så använder du Pomodorometoden.

  • Nyttja de digitala verktyg som högskolan erbjuder. Använd Högskolan Dalarnas tillgängliga programvaror och studentlicenser exempelvis rättstavningsprogram, talsyntes och Officepaket med mera - Studentlicenser.

  • Håll kontakten. Vi har turen att leva i en tid när det går att hålla kontakt med andra online. Utnyttja det. Chatta med kurskamrater. Ordna fikapauser på Zoom. Ring en vän.

  • Prata ihop er om ni är flera hemma. Om ni är flera som arbetar eller pluggar hemma kan det vara en bra idé och sitta ner och prata ordningsregler. Vem ska jobba var? Kan ni jobba båda samtidigt eller behöver ni turas om för att inte störa varandra? Behöver ni speciella ordningsregler för den här tiden?

  • Var snäll mot dig själv. Rör på dig varje dag. Det kan räcka med en promenad, gärna mitt på dagen. På så sätt håller du konditionen uppe och får dagsljus som hjälper dig att hålla dig pigg. Ta en dag i sänder. Det är mycket som är ovisst just nu och fullt naturligt att känna sig orolig och bekymrad. Försök ta en sak i taget. Oro tar energi, så lägg inte den energi du har kvar på onödiga saker. Koncentrera dig på här och nu och att göra det som behövs för tillfället. Om du är väldigt orolig kan det vara bra att inte titta för mycket på nyheter. Försök distrahera dig i stället. Läs en bok. Spela ett spel. Se en film. Via Studenthälsan kan du få råd och stöd.

Studie- och karriärvägledning

Hos studie- och karriärvägledningen kan du få hjälp med allt som rör utbildning och kärriär. Du kontaktar vägledarna via telefon eller mail. Du kan dessutom boka enskilda vägledningssamtal via Zoom. 

Till studie- och karriärvägledning

Studiestrategi

Behöver du tips kring studiestrategi? Våra studie- och karriärvägledare delar med sig av sina tips.

Till studiestrategi

Senast granskad: