Hösten 2022
Genom Lärarlyftet kan du som är lärare komplettera din legitimation med fler behörigheter. För att fler lärare ska kunna utöka sin behörighet genom att delta i fortbildningssatsningen Lärarlyftet har regeringen nu beslutat om ändringar i de statsbidragsförordningar som reglerar satsningen. Bland annat tas kravet på att lärare ska undervisa i det ämne som de fortbildar sig i bort. Mer information om vilka kurser som högskolan Dalarna erbjuder hösten 2022 hittar du nedan.
Ansökningsperiod inför ht-22
Ansökningsperiod
Anmälan till våren 2022 öppnar 15 mars till 19 april.
Antagningsbesked
Antagningsbesked publiceras på antagning.se
Urvalsregler
Lottning
Namn: Maud Ström Hereen
Kommer från: Hammarö
Studietid: 2016-2020
Hej Maud, hur kommer det sig att du blev språklärare?
Jag har alltid tyckt om språk och hade fantastiska språklärare i både grund- och gymnasieskolan. Sen är jag också tvåspråkig så det föll sig naturligt att jobba med språk.
Men du nöjde dig inte med två språk?
Efter att jag jobbat i drygt tio år på olika högstadieskolor som svenska- och tyskalärare uppstod brist på engelsklärare vid min skola, då fick jag upp ögonen för Lärarlyftet. Först utbildade jag mig vid Uppsala universitet för årskurs 1-6. Utbildningen var en blandning av campus- och distansstudier. Därefter valde jag att också utbilda mig på Högskolan Dalarna för årskurs 7-9 och då enbart via nätbaserade studier.
Hur fungerar det att kombinera studier med arbete?
Det går jättebra! Jag jobbar 80 procent och studerar 50 procent. Men man måste planera sin tid riktigt noga. I mitt fall passade mitt arbetsschema väldigt bra eftersom jag var ledig en och en halv dag per vecka som jag ägnade åt studier.
Vad tänker du om nätbaserat lärande?
Kursen jag gick var helt nätbaserad och det var jag inte van vid. Men det visade sig passa väldigt bra att kombinera nätbaserade studier med mitt arbete. Jag tycker att det fungerar bättre om man inte studerar i för stora grupper. I början var vi en lite för stor grupp men sen blev vi färre och sedan dess har det fungerat kanonbra. Vi som läser Lärarlyftet har också samarbetat i små lärgrupper utanför den ordinarie undervisningen och det har varit jättekul.
Varför blev det Högskolan Dalarna?
Jag hittade två lärosäten som intresserade mig och som erbjöd det jag sökte. Det ena var Högskolan Dalarna som jag hade hört mycket gott. Det andra lärosätet fick för få sökanden och ställde därför in utbildningen. Så jag behövde aldrig välja. Nu efter studierna kan jag säga att Högskolan Dalarna har otroligt duktiga pedagoger som är väldigt måna om sina studenter. Som student på Lärarlyftet har man dessutom väldigt stora möjligheter att påverka utbildningens innehåll, det är fantastiskt bra.
För vem passar Lärarlyftet?
Jag skulle nog säga att Lärarlyftet passar alla, i synnerhet de som jobbat ett tag och som kanske känner att de går i samma gamla hjulspår. Det är utvecklande att testa något nytt och få prova sina idéer tillsammans med andra som är i samma sits. Det finns många som är lärare i ämnen där de inte är behöriga. Passa på, studera för att utvecklas och för att bli behörig. Ta för er och läs mer!
Målgrupp
Lärarlyftet II vänder sig till anställda lärare med lärarexamen som vill utöka sin behörighet i något ämne.
Förändringar i förordning 2007:222
"Lärare som saknar behörighetsgivande examen och bedriver undervisning i en fristående skola med waldorfpedagogisk inriktning kan, genom beslut som träder i kraft 2014-04-01, söka de ämneskurser för lärare som erbjuds inom Lärarlyftet II. Kurserna leder inte till behörighet i ämne, årskurs eller skolform. För deltagande gäller inte kravet på behörighetsgivande examen, men kursernas övriga förkunskapskrav måste vara uppfyllda. Huvudmannen ska godkänna deltagandet via särskild blankett som finns att ladda ner från Skolverkets webbplats (se rubriken "Din arbetsgivare ska godkänna ditt deltagande".)
Målgrupp, Åk 1-3
Du som är anställd som lärare och har en behörighetsgivande lärarexamen som är avsedd för åk 1–3 utan att vara ämnesbehörig.
Målgrupp, Åk 4-6
Kurser med inriktning årskurs 4-6: Du som är anställd som lärare och har en behörighetsgivande lärarexamen som är avsedd för åk 4–6 eller åk 7–9 utan att vara ämnesbehörig.
Målgrupp, Åk 7-9 och gymnasiet
Du som är anställd som lärare och har en behörighetsgivande lärarexamen utan att vara ämnesbehörig.
Målgrupp, Gymnasiet
- Inga kurser ht-22
För deltagande krävs skolhuvudmannens godkännande: Blankett skolhuvudmannens godkännande hittar du under blanketter.
Behörighetskrav
Lärarlyftet II är en uppdragsutbildning inom ramen för Lärarlyftet II som endast får sökas av lärare med lärarexamen + skolhuvudmannens godkännande (blankett).
Nätbaserad distansutbildning
Kurserna är webbaserade med möten och kursträffar online. Se mer info på www.du.se/valkommen
Kurserna är tillgängliga för lärare i hela landet (även om du är utomlands!) Inga eller få kursträffar på campus.
Dina frågor om lärarlyftet och lärarlegitimationen
Utbildningsdepartementets webbplats med frågor och svar om lärarlegitimation.
Skolverket om Lärarlyftet
Det nya uppdraget inriktas mot att lärare ska bli behöriga i alla skolformer, ämnen och årskurser. Som beslutsfattande myndighet i legitimationsärenden kan Skolverket garantera att kursutbudet motsvarar kraven i behörighetsförordningen. Information om den statliga satsningen på Lärarlyftet finner du här:
Det är inte möjligt att läsa reguljära kurser inom ramen för Lärarlyftet.
Statsbidragets nya utformning i Lärarlyftet
De kommuner och fristående skolor som deltar får ett stimulansbidrag, en statlig delfinansiering för kostnader i form av ett statsbidrag. Bidraget ska kunna användas för att stimulera deltagande i Lärarlyftet II, exempelvis genom minskad tjänstgöring för den personal som studerar. Statsbidrag lämnas med 1 500 kronor per högskolepoäng för kurser i svenska som andraspråk och 1 000 kronor per högskolepoäng för kurser i matematik och med 500 kronor per högskolepoäng för övriga kurser.
Validering, tillgodoräkning och reell kompetens inom Lärarlyftet
Regeringen har fattat beslut om ändring i förordning (2007:223) om uppdragsutbildning för fortbildning av lärare och förskollärare. Förändringen träder i kraft 3 maj och ger stöd för att framöver tillämpa validering för tillgodoräknande.