
Verksamheten inom kommuner, samt övriga offentlig verksamhet spelar en viktig roll för den regionala utvecklingen i länet. Välutbildade, professionella och hållbart effektiva chefer och ledare spelar en nyckelroll för utvecklingen genom att ge förutsättningar för fungerande organisationer inom kommunerna, men också genom att möjliggöra samverkan mellan kommuner och annan offentlig sektor.
Genom att kunna erbjuda kunskaps- och kompetensförsörjning via kvalificerade utbildningar, adekvat forskning och en nära samverkan har en partnersamverkan mellan kommuner i Dalarna och Högskolan Dalarna utvecklats. LeDa har blivit en samverkansplattform för denna offentliga verksamhet och syftar till att hjälpa kommunerna vara rustade för framtiden, genom att utgå från deras kompetensbehov inom ledarskap.
Här publiceras de senaste nyheterna kring vad som händer inom nätverket LeDa
Nyheter 2022
Projektgruppen LeDa vid Högskolan Dalarna
Gruppen består av: Tina Forsberg, Hans Lundkvist, Marie Moström Åberg, Bengt Pontén och Helén Holmquist.
Gruppen träffas regelbundet och planerar verksamheten.
Representanter från Högskolan Dalarna bjuds med jämna mellanrum in för att bibehålla kopplingen till högskolan och för att informera internt.
Styrgrupp och Ledarskapsråd
LeDa består av Styrgruppen som består av medlemskommunernas kommunchefer och representant från Högskolan Dalarna.
Styrgruppens uppgift är att årligen besluta om övergripande inriktning, omfattning och resurser för att genomföra aktiviteter under den kommande tre-årsperioden.
Ledarskapsrådet består av en representant från respektive medlemskommun som utses av respektive kommunchef, samt representanter från Högskolan Dalarna (ansvariga för verksamhet och aktiviteter). Ledarskapsrådets uppgift är att initiera behovsanalyser, omvärldsbevakning, forskningsprojekt, utbildning och lärande, samt att bereda underlag för styrgruppens beslut.
Navet i LeDa är våra medlemskommuner.
Det är genom deras engagemang och delaktighet som LeDa genom samverkan kan bidra till att rusta offentlig sektor genom utbildning och forskning, där ledarskap och strategisk styrning ligger i fokus.
Medlemskommuner
Högskolan Dalarna har genom partnerskapet tagit på sig uppdraget att genomföra forskningsbaserade utbildningar, kurser, seminarier och andra aktiviteter. Högskolans roll består också av att bistå som resurs för utveckling av arbetsplatslärande, forskningsbaserade utredningar och systematisk forskning inom området ledarskap i offentlig sektor.
Ett mål för LeDa är att i samverkan ansöka om forskningsmedel för att bidra till kunskapsförsörjning inom offentligt ledarskap och styrning.
Varje år erbjuds medlemmarna i partnersamverkan att delta i ett strategiskt ledarskapsseminarium där varje kommun får delta med 10 deltagare.
Den 5 maj 2022 går LeDa årliga seminarium av stapeln. Temat för årets seminarium är:
”Hur skapar vi en tillitsbaserad organisation?”
Vid tidigare LeDa-seminarier 2018, 2019 och 2021 har vi diskuterat vilka förutsättningar vi ger till våra chefer, resan som vi gör från New Public Management till Tillitsbaserad styrning och hur vi ska hitta balans mellan samarbete och styrning. Vi detta seminarium vill vi fokusera hur vi konkret kan skapa en tillitsbaserad organisation.
Seminariet vänder sig, som tidigare, till kommunledning, politiker och andra som jobbar med strategiska frågor.
Under dagen görs inspel från Tina Forsberg, utifrån ett styrningsperspektiv: vad vet vi redan, vad är nytt och dilemman vad gäller hur vi skapar en tillitsbaserad organisation. Marie M Åberg ger utifrån ett arbetslivspedagogiskt perspektiv, inspel kring hur man kan förstå och praktiskt utveckla och anpassa styrning/verksamhet.
Deltagarna från respektive kommun kommer att i gruppdiskussioner, jobba med frågeställningar kring hur vi som ledning/politiker kan utnyttja tilliten för att främja en hållbart effektiv styrning och verksamhet? Vad gör vi redan idag som vi ska fortsätta med och vad ska vi utveckla? Målet är att varje kommun som avslutning formulerar en handlingsplan för fortsatt arbete.
Vi ser fram emot en givande dag!
Tina Forsberg, Univ lektor arbetsvetenskap, Arbetsvetenskap, som ansvarar för den akademiska kvaliteten inom LeDa
Hans Lundkvist Univ adjunkt arbetsvetenskap, Arbetsvetenskap, ansvarig för verksamhetsutveckling
Bengt Pontén, PhD arbetsvetenskap, personal och arbetsliv
Marie Moström Åberg, universitetsadjunkt arbetsvetenskap
Helén Holmquist Univ. Adjunkt i turismvetenskap, ansvarig för administration och kommunikation.