Studenter berättar - Portugisiska

Studenter som läst portugisiska på Högskolan Dalarna berättar om sina erfarenheter.

Elin i São Paulo, Brasilien

Leende kvinna"Jag hade aldrig tidigare studerat på distans men tog chansen och började studera portugisiska, då jag bestämt mig för att flytta till São Paulo under en termin."

"Jag tänkte mig att det skulle vara krångligt, opersonligt och oseriöst, men jag hade helt fel. Högskolan Dalarna har ett mycket lättanvänt system för distansundervisning med full support. Man behöver inte speciellt mycket datavana utan bara en dator med fungerande mikrofon och webbkamera. Det virtuella klassrummet har samma funktioner som ett riktigt. Det finns en whiteboard, Powerpoint, handuppräcknings- och chattfunktion där man kan lämna kommentarer till läraren eller klasskompisarna. Det kändes inte speciellt annorlunda från att sitta i ett klassrum eller i en aula.

Jag blev väldigt positivt överraskad av lärarens engagemang och flexibilitet och den personliga kontakt som jag fick med läraren, vilket gjorde studierna ännu roligare. Jag tror många tänker att distansstudier inte är speciellt seriösa och att man kan jobba och göra andra saker samtidigt, men om man vill klara av studierna och få ut det mesta av sina studier bör man ta det på allvar. Man måste ha mer självdisciplin och kunna lägga upp sina studier på egen hand, då det krävs mer av eleven när man studerar på distans än om man studerar på traditionellt vis. Men formen är en jättebra möjlighet för personer som vill studera men av olika anledningar inte kan komma till högskolan eller universitetet."

Edmon i Visby

Ung man med färggrann halsduk"Två längre resor i Brasilien, en några veckor lång språkkurs i portugisiska där, och jag beslutade mig för att jag ville ha grunderna i det portugisiska språket."

"Högskolan Dalarnas stora utbud av språkkurser på distans utan obligatorisk träff kom som en glad överraskning. Jag hade tidigare bedrivit studier på distans, med blandat resultat, och var inte helt fri från tvivel i samband med kursstart. Bl. a. undrade jag hur "klassrumskänslan" skulle infinna sig och hur övningar med klasskamrater skulle fungera när man aldrig träffades i den fysiska verkligheten.

Snabbt upptäckte jag dock att kontakten med lärarna (jag har gått igenom Portugisiska för nybörjare 1 & 2) kändes väldigt naturlig och etablerades fort. Vi fick en personlig relation. Mejlkorrespondensen med lärarna har ofta varit snabb. Även klasskamraterna började kännas bekanta efter ett par seminarier och möjligheten att lära känna varandra finns för de som vill. Trots tillfälliga störningar i uppkopplingen emellanåt gick det bra att genomföra gruppövningar.

Verktygen lärarna använder sig av i form av studielitteratur, pdf- och Wordfler och PP-presentationer har varit vältäckande. Min portugisiska har utvecklats mycket och jag kan nu föra välfungerande, om än inte fläckfria, samtal med mina brasilianska vänner.

Mina tips inför kursen är att vara VÄL FÖRBEREDD inför VARJE seminarium och att själv vara aktiv och ta ansvar för sin egen utveckling. Det går inte att underdriva vikten av detta! Det är också då man får mest tillbaka av lärare och klasskamrater. Skillnaden var stor i vad jag fick med mig av varje seminarium beroende på om jag var väl förberedd eller ej. Boa sorte!"

Maria i Örebro

Kvinna med björkar i bakgrunden"Tänk att jag har börjat lära mig ett nytt språk! Det var inför en resa till Brasilien för några år sedan som drömmen om att lära mig portugisiska växte fram"

"När jag väl var på plats i Sydamerika var saken klar – vilket passionerat och vackert språk – det vill jag lära mig! Men det skulle dröja ännu något år innan drömmen skulle bli verklighet. När jag inför en tid av eventuell arbetslöshet sökte efter nya möjliga sysselsättningar slog det mig: Varför inte lära mig något nytt medan jag söker nya tjänster? Jag letade på internet och hittade en internetbaserad distanskurs i portugisiska på deltid på Högskolan Dalarna. Det lät perfekt för mig.

Till en början var jag nervös för både det ena och det andra: Skulle jag få tekniken att fungera? Skulle jag klara kursen? Men mycket snart släppte all oro. När vår lärare, som första lektionen befann sig i Rio de Janeiro, engagerat inledde med att visa smakprov från staden med hjälp av webbkameran, tänkte jag: ”Det här kommer att bli bra! Jag kommer lära mig både språk och kultur.” Jag är mycket nöjd. Tänk att jag har börjat lära mig ett nytt språk! Jag har dessutom haft enormt roligt under kursens gång.

Jag är fascinerad över att internettekniken har fungerat väl och imponerad över lärarnas pedagogik. Om jag haft frågor mellan lektionerna har vår lärare gärna svarat och hjälpt mig med vidare fördjupning. Undervisningen har varit varierad och relevant. Jag kan nu med nybörjarportugisiska kommunicera med mina brasilianska vänner. Med åren har jag upptäckt att jag bäst lär mig om jag har lite press på mig, så att studera språk på högskola med inlämningsuppgifter och tentor var idealiskt för mig. Nu undrar jag mest varför jag inte gjort det tidigare. Jag hoppas att detta bara är början…"

Hans i Karlskoga

Man med skägg och glasögon sittande vid skrivbord med en bildskärm"Efter många resor till Portugal ville jag lära mig portugisiska efter pensioneringen i somras."

"Jag trodde att det skulle bli vid Stockholms Universitet, men det skulle innebära månatliga resor till Stockholm. Jag fick tips om distansundervisningen vid Högskolan Dalarna och det visade sig passa mig utmärkt. Inga resor behövs, och eftersom jag inte har bredband hemma, kan jag använda Lärcentrum i Karlskoga vid behov.

En gång i veckan har jag haft en lärarledd interaktiv lektion som jag verkligen har sett fram emot. Väl förberedda lektioner, intensiva lektioner med repetition av gammalt och genomgångar av nytt material, realia om den portugisiskspråkiga världen, liten grupp med bra möjligheter till att öva upp hörförståelsen och förmågan att tala.

Jag hyser stor beundran för lärarens förmåga att samtidigt kunna tala, läsa och skriva på tavlan. Efter lektionerna har uppgifter till kommande lektion funnits att skriva ut, och med tiden blev det allt fler hörförståelseövningar att lyssna på. Har man något att fråga om, får man svar via e-post utan dröjsmål. Jag har känt mig mycket väl omhändertagen av mycket kompetent personal. Mina datakunskaper före kursstarten inskränkte sig till att kunna använda Word. En helt ny värld med nya knappar och nya funktioner har nu öppnat sig och jag har utvecklat mina datakunskaper förutom mina kunskaper i portugisiska.

Mycket intressant att klasskamraterna och även läraren kan befinna sig var som helst på jorden, och det är väl anledningen till att lektionerna ligger på kvällstid, vilket inte är optimalt för en morgonmänniska som jag. Trots det kommer jag att fortsätta med portugisiska så länge hjärnan hänger med, och när jag är fullärd kanske det blir ytterligare ett språk på distans."

Karin i Lund

Kvinna som sitter vid ett bord och pekar på en karta"Jag är enormt nöjd med grundkursen i portugisiska och nu fortsätter jag mina studier!"

"Eftersom jag besöker Brasilien två gånger om året, hade jag snappat upp en del portugisiska redan tidigare men kände att jag inte kunde fortsätta som en glatt pladdrande autodidakt utan ville ha mer struktur på språket. Jag arbetar själv som lärare och det sägs att vi har väldigt höga krav på andras pedagogik, uppläggning av kurser etc. Vare sig detta stämmer eller inte, kan jag bara nöjt konstatera att jag nog aldrig varit så belåten med en kurs som jag är med denna!

Trots att jag själv undervisat i många år, även på distans, var jag i början ganska nervös över hur jag skulle klara av att vara studerande istället för lärare. Skulle jag gå i samma fälla som mina egna distanselever stundtals hade gjort, nämligen att skjuta upp allting till morgondagen och brista i självdisciplin? Jag hade inte behövt oroa mig det minsta! Kursen var upplagd så att man verkligen fick jobba strukturerat för att kunna delta aktivt på våra virtuella träffar i chatrummet på Internet och jag värdesatte mycket den ordning och reda som vår fantastiska lärare höll på oss!

Lärarens hjälpsamhet kände nästa inga gränser. Om man hade problem med en viss grammatisk detalj, kunde man omgående få mängder av övningar på just detta, något jag verkligen uppskattade och som hjälpte mig mycket. Även det faktum att vi hade möjlighet att välja mellan portugisisk och brasiliansk variant av språket var ett mycket stort plus! Det här med det tekniska, som jag också varit lite orolig över, fungerade perfekt! Om det någon sällsynt gång uppstod problem, fanns det alltid utomordentligt kompetenta  IT-tekniker som hjälpte en till rätta.

Jag ser mycket fram emot att fortsätta med nivå 2 och längtar efter att terminen ska starta!"

Senast granskad:
Senast granskad: