Om språket - Japanska

Vill du redan nu börja lära dig japanska eller kanske fördjupa befintliga kunskaper? Vi skapar öppna vägar till kunskap för ett gott samhälle.

日本語を学ぼう!

Vill du börja lära dig japanska eller fördjupa kunskaper du redan har? På den här sidan hittar du material och länkar för självstudier och referens som riktar sig till nybörjaren så väl som till den som redan har goda kunskaper.

コンピューターでの日本語入力: Japanska på datorn

För att överhuvudtaget kunna använda en stor del av det japanska material som finns på internet måste du lära din dator att läsa, och helst tala, japanska. Kan du se tecknen i rubriken kan din dator i alla fall läsa japanska. Vill du även kunna skriva japanska på datorn? Då har vi information till dig här nedan,

ひらがな・カタカナ: Hiragana och katakana

Om du är nybörjare är något av det första du bör göra att lära dig den japanska ljudskriften. Här finns en kort introduktion till de två fonetiska skriftsystemen och hur de uttalas.

 

Resurser på internet:

japanese-lesson.com/characters/index.html  Innehåller animerade instruktioner för hur tecknen skrivs och ljudfiler med uttalet (mansröst).

漢字: Kanji

Att lära sig kanji, "kinesiska tecken", är en av de stora utmaningarna för den som ger sig i kast med japanska. Här hittar du några bra resurser att börja med:

www.coscom.co.jp/japanesekanji/index.html  För nybörjaren. Ger information om de mest grundläggande tecknen. Innehåller ljudfiler med uttalet.

聴解: Hörövningar

Om du vill träna upp din förmåga att fånga det talade språket i flykten, finns en hel del inspelat material tillgängligt online. Några bra resurser hittar du här:

mykikitori.com/ Enkla lyssningsövningar.
langmedia.fivecolleges.edu/collection/lm_japan/jaIndex.html Korta filmer med olika vardagliga situationer.
www.e-hon.jp/voice/indexv.htm Japanska folksagor; illustrerade inspelningar med bifogad engelsk översättning. Fungerar bara på Windows. 
www3.nhk.or.jp/news/easy/ NHK:s TV-nyheter i förenklad form.

www.nhk.or.jp/radionews/ NHK:s radionyheter (avancerat).
www3.nhk.or.jp/news/index.html  NHK:s TV-nyheter.

読解: Läsning

Här är några länkar till resurser för texter och läshjälp:

www.e-hon.jp/ehon_jp/index_jp.htm  Illustrerade folksagor.
www.asagaku.com/  Lättlästa nyheter. Asahi Shinbun, nyheter för barn.

文法: Japanskans struktur 

Om du vill veta mer om hur japanska språket är uppbyggt och hur dess grammatik ser ut, finns det gott om material av varierande kvalitet på internet. (Mer på gång) 

辞書: Lexikon

Det finns åtskilliga japanska lexikon som är fria att användas online. Här är några av de bästa:

www.alc.co.jp/  Eijiro, troligtvis det bästa japansk-engelska lexikon som finns tillgängligt online. Orden förklaras i ett sammanhang. Dock anges inte uttalet på kanji-tecknen.
dictionary.goo.ne.jp/ej/  Ett utmärkt engelsk-japanskt lexikon.
dictionary.goo.ne.jp/je/  Ett japansk-engelskt lexikon från samma ställe.

Senast granskad: