Studenter berättar - Franska
3 min läsning

Tidigare studenter som läst franska på Högskolan Dalarna

Théotime

Man med glasögon och kavajJag är utbildad lärare i historia i mitt hemland (Demokratiska Republiken Kongo). Jag läser franska vid Högskolan Dalarna efter att ha läst Internationella Relationer II vid samma högskola. Först trodde jag att studierna som jag hade avklarat i mitt hemland skulle räcka och att jag kunde undervisa franska i Sverige, men jag förstod snart att jag behövde ha en högre nivå i mina studier för att få en chans på den svenska arbetsmarknaden. Därför läser jag franska och samtidigt didaktik vid Linköpings universitet för att kunna bli lärare i Sverige. Att bli lärare i franska som främmande språk är ju en möjlighet när man bor i ett icke fransktalande land.

Det var med stort nöje som jag började läsa franska vid Högskolan Dalarna eftersom de andra utbildningarna som jag läst där besvarade mina förväntningar och eftersom jag känner mig trygg som student. Det är mycket stimulerande. Jag träffade andra studenter som var i samma situation som jag och sympatiska lärare, och vi arbetar tillsammans i god samförstånd.

Idag ångrar jag inte att jag påbörjat mina studier på nytt, eftersom jag hoppas få en kandidatexamen i franska men även få ett jobb som lärare i franska i Sverige. Utan diplom kan man inte längre vara lärare i franska utomlands, det är en realitet som man måste anpassa sig för.

Anna

Kvinna med mössa och halsdukJag valde att börja studera på distans vid Högskolan i Dalarna eftersom man inte erbjöd franskakurser vid universitetet i min hemstad. En fördel med nätbaserade studier är att de ger studenten en hög grad av flexibilitet, vilket passar ypperligt för mig som småbarnsförälder. Undervisningen på de kurser jag hittills läst har genomgående hållit en hög nivå och lärarna i franska är både duktiga och engagerade. Behöver man hjälp med något är de aldrig längre än ett mejl bort.

Självklart kan livet som distansstudent bli ganska ensamt, men tack vare de interaktiva seminarierna som ingår i kurserna vid Högskolan i Dalarna har man ändå regelbunden kontakt med såväl lärare som andra kursdeltagare. För en språkstudent är dessa seminarier givetvis ovärderliga när det gäller att träna sin muntliga förmåga!

Något som jag har upplevt som en nackdel med mina studier vid Högskolan i Dalarna är att flertalet av seminarierna varit förlagda till kvällstid. Detta upplägg passar säkerligen bra om man arbetar parallellt med studierna, men för mig som enbart studerar hade det varit skönt att kunna avklara pluggandet på dagtid. Det har periodvis också varit ansträngande att spendera såpass mycket tid framför datorn, vilket är svårt att undvika när man studerar på distans. För min del överväger dock fördelarna med detta studiesätt helt klart nackdelarna och jag kommer definitivt att fortsätta att botanisera i kursutbudet vid Högskolan i Dalarna!

Linnea

Kvinna med palm och hus i bakgrundenVår studentgeneration har verkligen tur som har så många olika distanskurser att välja på, och detta gäller inte minst oss som pluggar språk, eftersom vi har fördelen att kunna ta med oss studierna utomlands och gå en svensk högskoleutbildning samtidigt som vi lär oss språket där det talas. Jag skrev examensarbete i franska från Abidjan i Elfenbenskusten, och det var något av det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Allt som jag lärde mig inom utbildningen vid Högskolan Dalarna kunde jag praktisera i min vardag, när som helst, eftersom franskan används enormt mycket i Elfenbenskusten. Med andra ord var alla i min omgivning experter på det ämne som jag studerade.

Men det krävs extra mycket självdisciplin och struktur för distansstudenter jämfört med campusstudenter eftersom man tar så mycket eget ansvar för sin utbildning, och detta kan vara en fördel såväl som en nackdel beroende på hur man är som person. Hur som helst kommer man långt med ett brinnande intresse för sitt ämne. Och om man vill prata med någon kursare utöver seminarierna så behöver inte det var krångligare än på campus – stäm en träff på Skype rätt och slätt!

Sist men inte minst, om du vill skriva ett språkvetenskapligt examensarbete som på något sätt berör utvecklingsfrågor så kan jag rekommendera att söka Sidas stipendium för Minor Field Studies; det är en fantastisk möjlighet. För att använda en klyscha som är helt sann: med rätt inställning ligger världen för dina fötter.

Senast granskad: