Var, när och varför började vi tala?

Det är en av historiens stora gåtor som språkvetaren Sverker Johansson gett sig i kast med att reda ut i sin nya bok. Under tisdagen var det boksläpp på Campus Falun av ”På spaning efter språkets ursprung”.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Boksläpp innebär signering. Här får Sverker Johansson hjälp av sonen x
Boksläpp innebär signering. Här får Sverker Johansson hjälp av sonen Faramir.

Genom att läsa relevant forskningslitteratur och aktivt forska inom området i över tio år har lingvisten och fysikern Sverker Johansson lyckats samla på sig tillräckligt med material för sin nya bok.

I den tar Sverker läsaren genom sökandet efter språkets ursprung, många miljoner år tillbaka, för att sluta vid den punkt det går att härleda förlagorna till det språk som talas idag. Det vill säga för omkring fem tusen år sedan. Däremellan får vi stifta bekantskap med Homo erectus och neandertalare samt med Darwin och Chomsky i ”På spaning efter språkets ursprung”.   

– Jag har alltid varit intresserad av var allting kommer ifrån och när jag började studera språk insåg jag hur lite vi visste om språkets ursprung. Jag började läsa på och så småningom forska om det och nu vill jag berätta om vad jag och andra har kommit fram till i den forskningen, säger Sverker Johansson.

Sverker Johansson och språkläraren Anna Jon-And diskuterade boken på boksläppet.

Några av de frågor som tas upp i boken är var, när och varför vi började tala. Får man några svar på det?

– På frågan var, vet vi inte. Beträffande när, så kommer ett svar, om än med avsevärd felmarginal. När det gäller varför, så går jag igenom flera olika möjliga idéer och resonerar om hur väl underbyggda de är.

Hur känns det nu att boken släpps?

– Jag är stolt och glad över att den har fått ett så pass positivt mottagande, säger Sverker Johansson, som dagen till ära bjöd på både högläsning och tilltugg i högskolans bibliotek på Campus Falun.

Boken har redan hunnit få flera fina recensioner. Så här beskriver Mikael Parkvall på Svenska Dagbladet och Lars-Gunnar Andersson på Bibliotekstjänst "På spaning efter språkets ursprung".

– En ypperlig populärvetenskaplig översikt över språkets ursprung.  

– Detta är vetenskap och populärvetenskap av bästa märke och det finns ingen bok på svenska som kommer i närheten vad det gäller bredd och djup. 

Senast granskad:
Senast granskad: