Välkomstceremoni för nya studenter på Högskolan Dalarna

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Till tonerna av folkmusik av fyra spelmän intog vårens nya studenter sina platser i Lugnetkyrkans lokaler, där en välkomstceremoni skulle hållas. Den 16 januari var det dags för terminstart och de nyantagna studenterna fick möjlighet att lära känna skolan lite bättre under denna inledande dag. Antalet nyantagna för våren är 754 studenter, och runt hälften av dem valde att delta under dagen. Många av de nyantagna är studenter som läster nätbaserad undervisning. 

Konferencier Sara Irisdotter Aldenmyr, professor i pedagogiskt arbete, inledde dagen med att hälsa alla välkomna. Hon lämnade sedan över till Marita Hilliges, rektor för Högskolan Dalarna. Hon berättade om den stora bredd av olika utbildningsalternativ som Högskolan Dalarna har att erbjuda – lärarutbildning, sjuksköterskeutbildningar och ingenjörsutbildningar, för att bara nämna några.  

– Utöver våra utbildningsmöjligheter har du som flyttar hit till Dalarna fantastiska möjligheter att sysselsätta dig med sportaktiviteter och njuta av den goda naturen, berättade Hilliges som också passade på att uppmana studenterna att vara ihärdiga och arbetsamma under tiden som student. 

Fullspäckat program

Följande föredragningar hölls av bland annat näringslivscheferna från både Falun och Borlänge, Linda Wallin och Angelica Ekholm. De berättade om den stora efterfrågan som finns hos arbetsgivare i länet. De passade även på att marknadsföra Falun/Borlänge-regionen som en fantastisk plats att leva och verka. 

Tom Edoff, ordförande för studentkåren, fick några minuter att berätta om kårens arbete och möjligheter till umgänge och rekreation. Två utbytesstudenter fick också, under en kort intervju, berätta om sina upplevelser och erfarenheter från första tiden. 

Ceremonin avslutades med att studentkåren fick berätta om dagens lära känna-aktiviteter för de nyantagna. Kårrepresentanterna kommer sedan att guida dem genom dagen. 

Patricia kommer trivas i Dalarna

Patricia Jonsson, 22 år gammal, flyttade bara dagen innan till Borlänge. Hon kommer från Norrköping och ska börja läsa den treåriga utbildningen sjuksköterskeprogrammet. 

– Innan jag blev antagen arbetade jag en period inom restaurangbranschen. Men jag har alltid varit intresserad av att arbeta inom vården och när jag blev antagen här så tvekade jag inte. 

Patricia Jonsson bor för närvarande hos en bekant i Borlänge. Hon tror att hon kommer att trivas bra i Dalarna, även om hon ännu inte har fått tid att upptäcka vad regionen har att erbjuda. 

Text och bild: Henrik Sjögren

Senast granskad:
Senast granskad: