Vad har hänt med synen på våldtäkt de senaste 20 åren?

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Borträttbild Stina Jeffner framför bokhyllaDet är nu 20 år sedan Stina Jeffner skev sin uppmärksammande avhandling "Liksom våldtäkt, typ". Den handlar om hur ungdomar ser på våldtäkt. Vad är okej och inte? Men vad har då hänt på området de senaste 20 åren?

- Sorgligt lite. Det kan verka som att det nästan inte har hänt någonting. Det som kommer fram nu i #metoo är i stort sett det jag skrev om i min avhandling, säger Stina Jeffner, universitetslektor i sociologi på Högskolan Dalarna.

Stina Jeffners avhandling från 1997 visade att det inte är ovanligt att killar begår våldtäkter utan att förstå det, och att tjejer blir övertalade till sex eller till och med har sex mot sin vilja och att det är något man får räkna med när man är tillsammans.

- När jag skrev avhandlingen fick den mycket genomslag och det diskuterades mycket kring synen på sex och våldtäkt. Men sen hände inte så mycket. Nu blir det synliggjort hur många kvinnor som blivit utsatta och det vittnar ju ändå om att väldigt lite har hänt på 20 år. Det är fortfarande samma fundamentala problem som ligger i botten. Män som inte förstår var gränsen går, och kvinnor i för hög utsträckning som accepterar det män utsätter dem för, säger Stina Jeffner.

Vad kan #metoo betyda?

- Det är som om proppen har gått ur. Alla kvinnor har likande erfarenheter och det blir så synligt nu när #metoo kommit fram. Varje gång debatten kring underordning och överordning mellan könen blossar upp, så blir problemet synliggjort och fler och fler blir medvetna. Det är svårt att värja sig mot #metoo. Så många kvinnor har blivit utsatta för sexuella trakasserier och sexuellt våld. Det blir synligt att kvinnor utsätts i vardagen av vanliga killkompisar och manliga kollegor. Så klart gäller det inte alla män, men väldigt många män.

Vad kommer att hända nu?

- Nu drar också den politiska debatten igång och det är bra. Frågan är så stor nu att politikerna inte kan strunta i den. Men det behöver bli en fråga i valrörelsen också. Annars är risken stor att debatten dör. Men låt oss glädjas åt att #metoo har ett så stort genomslag nu. Att människor inte längre blundar. Det är viktigt och bra att kvinnor nu äntligen kan berätta sina historier och för många innebär detta att man nu kan bearbeta det man varit med om. Det här är bra för många kvinnor.

Senast granskad:
Senast granskad: