Uttalande angående dödsdomen mot Ahmadreza Djalali

Högskolan Dalarna ställer sig, tillsammans med stort antal lärosäten i Sverige, bakom uttalandet från Sveriges Universitets- och Högskoleförbund och Scholars at Risk att Iran omedelbart släpper den tidigare KI-forskaren och svenska medborgaren Ahmadreza Djalali.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

KI-alumnen och forskaren Ahmadreza Djalali greps av polisen i Iran för drygt fyra år sedan. Han befann sig då på en föreläsningsturné i landet för att tala om sitt forskningsområde, katastrofmedicin. I samband med gripandet anklagades han bland annat för spioneri. Året därpå, den 21 oktober 2017, dömdes han till döden.

Uppgifter har nu kommit om att Djalali har förflyttats till en isoleringscell i Evin-fängelset i Iran och fått besked om att hans dödsstraff kommer att verkställas inom kort. Sveriges regering verkar för att straffet inte ska verkställas och utrikesminister Ann Linde har varit i kontakt med Irans utrikesminister

Det internationella nätverket Scholars at Risk där 21 svenska lärosäten, däribland Högskolan Dalarna, ingår tillhör dem som också kräver att Ahmadreza Djalali släpps fri. Även SUHF (Sveriges Universitets- och Högskoleförbund) har publicerat ett uttalande med krav om frigivning för Djalali. Högskolan Dalarna ansluter sig till såväl Scholars at Risk som SUHF:s uttalanden. I uttalandet från SUHF påtalas att "arresteringen och domen är ett flagrant åsidosättande av internationella principer om akademisk frihet, rättssäker juridisk prövning och human behandling av fångar, som garanteras av den allmänna deklarationen om mänskliga rättigheter och den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter, som även Iran har anslutit sig till."

– Vi är många som är oroade över de uppgifter som nu inkommit om Ahmadreza Djalalis situation och det han utsätts för är helt oacceptabelt. Det är viktigt att alla, inte minst lärosäten och akademiker världen över, fördömer detta agerande, och står upp för demokrati, mänskliga rättigheter och den akademiska friheten, säger Martin Norsell, rektor vid Högskolan Dalarna.


Läs mer om fallet på Scholars at Risks hemsida.

Via Amnesty kan man stödja ett upprop i protest mot dödsdomen.

Läs också debattartikel i Expressen: https://www.expressen.se/debatt/stoppa-avrattningen-av-ahmadreza-djajali-/

Senast granskad:
Senast granskad: