Utställning som utmanar

Utställningen Kyss ställs ut på Högskolan Dalarna. Den utgår från texter i Bibelns Höga Visan och utmanar den traditionella könsmaktsordning som ofta kristendomen och andra religioner har försvarat.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Skiss

- Vi ser utställningen som en utgångspunkt kring samtal om människors lika värde och demokratins och mångfaldens värde och nytta, säger Högskolan Dalarnas studentpräst Anders Litborn.

Under Dalapride visar Svenska kyrkan Kent Wistis och Maria Küchens utställning "Kyss" i Falu Kristine kyrka. Den flyttar sedan till Campus Falun under vecka 39 och sedan vidare till biblioteket vid Campus i Borlänge vecka 40. Utställningen beskrivs som "En meditation i ord och bild över Höga visan. Formen är erotik. Ärendet är fred, makt- och normkritik."

- Högskolan är engagerad i Dalapride och det känns naturligt för oss att ta tillfället att visa denna utställning. Högskolans mångfaldsdag är dessutom 26 september och då passar utställningen extra bra, säger Anders Litborn.

Kent Wistis beskriver utställningen som feministisk i det att ambitionen är att lämna den patriarkala förståelsen av sexualiteten.
- Vi tror att utställningen kan bidra till samtal kring sexualitet, genus och könsmaktsordning, säger Anders Litborn.

Kent Wisti är präst, konstnär och satiriker, och Maria Küchen är författare och kulturjournalist. Utställningen är ett samarbete med studieförbundet Sensus och består av 15 grafiska blad med ord och bild. Studenter, medarbetare och allmänhet är varmt välkomna att se utställningen.

Senast granskad:
Senast granskad: