Teknikmässan lyfter intresset för naturvetenskap och teknik

Under två dagar har Teknikmässan genomförts i Borlänge. Gymnasieelever och åttondeklassare har fått testa spännande experiment och fått kunskap om både naturvetenskapliga- och tekniska utbildningar samt vilken spännande arbetsmarknad som finns runt hörnet

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Sedan några år tillbaka arrangeras Teknikmässa på Galaxen i Borlänge. Målgruppen är elever som går i tvåan på teknik- eller naturvetenskapliga programmet från skolor i Dalarna och åttondeklassare från Falun och Borlänge. Syftet är både att öka intresset för naturvetenskapliga och tekniska utbildningar samt att låta industri- och teknikföretag i länet visa vad ett ingenjörsyrke kan gå ut på.

Lars Ragnarsson från Järnkoll, ett samarbete mellan skolan och stålindustrin, var en av föreläsarna under Teknikmässan.

– Vårt mål är att bygga relationer mellan stålföretagen och framtidens medarbetare, och några av dem finns ju här. Jag försöker ge en bild av de fantastiska möjligheter som stålindustrin faktiskt kan erbjuda och hur arbetsmarknaden ser ut inom de närmaste åren.

Något som uppskattades av de besökande eleverna var alla experiment som de fick testa. Linna Karlsson, Isabell Karlsson och Molly Hjort från Gylle skola i Borlänge fick fem minuter på sig att koppla ihop några lampor för att få ett fungerande elnät. Det lyckades galant.

– Det här var kul, lätt att förstå men lite krångligt att få till, sa Molly.

– Den här mässan är jätterolig, man får testa på saker och se hur det kan hänga ihop teknikmässigt, sa Linn Karlsson.

Ett av de utställande företagen var Åkerströms, som utvecklar högkvalitativa produkter för radiostyrning inom industrin.

– Vi är här för att visa vad vi gör och för att locka fler ungdomar att vilja jobba med teknik i framtiden. Förhoppningsvis får de en positiv bild av oss så att Åkerströms blir ett alternativ, sa Jörgen Malmberg.

– Jag har pratat med några åttondeklassare och sagt åt dem vilken fantastisk framtid de har. De kliver rakt in i en arbetsmarknad där allt ska automatiseras och digitaliseras och det finns så mycket bra teknik att använda sig av. De ska till och med vara med och skapa jobb som inte finns idag.

Teknikmässan arrangeras i samarbete mellan Högskolan Dalarna, Ljungbergsfonden, Teknikerjakten och Framtidsmuseet.

Text och foto: Tina Sjöström

Senast granskad:
Senast granskad: