Slutspurt för en av världens mest energieffektiva farkost

Lättare, nya tekniska lösningar och mer aerodynamisk beskriver Högskolan Dalarnas nya farkost Eximus 4. Om bara några veckor står den redo när det är tävlingsdags i Delsbo.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Protoyp av Eximus 4.
Protoyp av Eximus 4.

Tävlingen Delsbo Electric handlar om att skapa energieffektiva rälsgående farkoster och de universitet som använder minst energi för att förflytta farkosten med passagerare vinner. När det gäller Eximus 4 så är det mesta nytt vad gäller form och tekniska lösningar. Vindtunneltester med olika 3D-printade karossprototyper har lett fram till en mer aerodynamisk form än vad Eximus 1, 2 och 3 har haft.

– Känslan är nog förväntansfull och den delar jag nog med hela teamet men som vanligt är inte målet att vinna tävlingen. Målet är att lära sig att utveckla, tillverka och testa komplexa energieffektiva produkter under tidspress, med riktiga underleverantörer och inom budgetramar, säger Patrick Kenger, tf. akademichef, Akademin Industri och samhälle.

Fem personer från Högskolan Dalarnas ingenjörsprogram har sedan oktober 2018 jobbat hårt med att utveckla årets energieffektiva farkost. Det är Björn Ferm och Ricky Olars från Byggteknik, Peter Hagfalk och Simon Axelsson från Maskinteknik och Morgan Wilhelmsson från Energiteknik. Teamet samarbetar även i år med Soltorgsgymnasiet som bidrar med eleverna Julia Larsson, Fredrik Forsman, Carl-William Lindkvist och Mattias Wängemark.

Teamet bakom Eximus 4. Stående från vänster: Simon Axelsson, Peter Hagfalk, Morgan Wilhelmsson. Längst fram: Ricky Olars och Björn Ferm.

Förutom att hela farkosten är kortare och något lägre än tidigare så tyder det mesta på att den också blir flera kilo lättare än Eximus 3 som vägde 85,9 kg. Det tack vare att man använt ultralätt flygplansmateriel till att täcka karossen.
Dessutom är motorn ny och både den och hjulen också lättare precis som hjulnaven och bromshållare som är framfrästa i solida aluminiumstycken. Det är bara drivaxlar och kugghjul för drivning som är av stål, resten är aluminium och kolfiber. För att farkosten ska ge en mjukare gång på rälsen samt spara energi har man  gjort så att hela chassit vilar på gummibussningar.

Hur går arbetet just nu?

– De senaste veckorna har arbetet intensifierats med både kväll och helgarbete. Både svetsning, bockning och svarvning är på schemat denna vecka, samt montering av de olika delarna. Mycket ligger hos underleverantörer för tillverkning och leverans. Som tidigare år får teamet mycket bra hjälp av flera regionala företag med både produkter, tillverkning och råd, säger Patrick Kenger. 

Hur har samarbetat i teamet fungerat?

– Våra studenter har mer och mer vuxit in i rollen och är nu ett vältrimmat team. De har lärt sig att jobba tillsammans, vilket inte alltid är det lättaste under dessa förhållanden. De har visat på att de kan utveckla komplicerade detaljer under tidspress och inom budget.

Eximusprojektet finansieras av Teknikerjakten, Falu- och Borlänge kommun, Högskolan Dalarna och Region Dalarna. Tävlingen Delsbo Electric går av stapeln den 25 maj.

Samtliga av våra ingenjörsutbildningar är öppna för sen ansökan.

Senast granskad:
Senast granskad: