Sjuksköterskestudenter samlade in 18000 till sjukhus i Uganda

Blöjor, stetoskop och syrgasmasker är några exempel på saker som Jimmi Liljegren och Mikael Rova, studerande på Högskolan Dalarna, köpte till ett sjukhus i Uganda under sin praktik.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Portsättbild på Mikael Rova i högskolebyggnaden i Falun
Mikael Rova hemma igen efter den lärorika praktiken i Uganda. Saknas på bild gör Jimmie Liljegren.

– I hjärtat kändes det som det enda rätta att göra. Vi kände en moralisk plikt att hjälpa till och vi tänkte inte mer på det än att vi verkligen ville försöka förbättra situationen för patienterna på Mulago Hospital i Kampala, Uganda, säger Mikael Rova.

När Jimmi Liljegren och Mikael Rova, som bägge studerar till sjuksköterskor, valde att göra sin praktik i Uganda ville de göra något extra. De startade en insamling innan avresan och fick ihop 18 000 kronor.  Väl på plats användes sedan pengarna till att köpa in diverse saker som sjukhuset hade brist på.

– Första veckan köpte vi in mängder med blöjor till barnen på malnutritionsavdelningen, vi köpte även in toalettpapper och syrgasadaptrar. Sista veckan köpte vi in saker till barnakuten och trauma. Däribland blev det flera pulsoximetrar, stetoskop, en undersökningsbrits, syrgasmasker, vågar, intravenösa nålar, blodtrycksmätare och blodsockermätare, berättar Mikael Rova.

Hur blev reaktionerna?

– Vi blev mycket positivt bemötta, både av sjuksköterskorna men också av sjukhusets högsta chef som tackade oss för donationerna. En av sjuksköterskorna sa att deras böner hade blivit besvarade, eftersom det började bli brist på många av deras resurser och med hjälp av donationerna kan de nu fortsätta ge vård ett par månader till.

Hur var standarden på sjukhuset ni jobbade på?

– Standarden var väldigt låg och det var inte ovanligt att patienter fick ligga på golvet eftersom det inte fanns sängar till alla.

Vilka har varit dom största intrycken?

– Dels människors välvilja och vänlighet, men också bristen på sjukvård som blev väldigt tydlig under praktiken, speciellt på traumaakuten. Det blev en otrolig lärorik praktik med erfarenheter som är svåra att få någon annanstans, säger Mikael Rova.

 

 

 

Senast granskad:
Senast granskad: