Samarbete med skidanläggning ger studenter möjlighet tilll arbete

På Högskolan Dalarna studerar ett flertal internationella studenter och många av dem som arbetar vid sidan av sina studier har fått anställning vid Romme Alpin. En av dem är Marco Appolonio.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Marco Appolonio

Marco Appolonio kommer ursprungligen från Trieste i norra Italien och är inne på sitt tredje år vid International Tourism Management-programmet. Eftersom han är en erfaren skidåkare var det inte konstigt att han sökte extrajobb vid Romme Alpin. Ja det var till och med närheten till bra skidåkning som avgjorde att han valde just Högskolan Dalarna för sina studier.

– Innan jag kom hit till Dalarna bodde jag i Polen i tre år, berättar Marco. Där jobbade jag för ett oljebolag men började känna att jag ville göra något annat. Min passion är skidåkning och framför allt att lära andra att åka. Jag och min flickvän funderade på framtiden – skulle vi stanna i Polen, åka tillbaka till Italien eller våga prova något helt nytt?

Till slut föll valet på Högskolan Dalarna där utbildningen International Tourism Management passade Marco perfekt. Och förstås närheten till bra skidåkning. Hösten 2014 gick flyttlasset till Falun och inför skidsäsongen sökte Marco jobb vid Romme Alpin.

– Falun och Borlänge, där jag studerar, passar oss perfekt, säger Marco. Min flickvän jobbar som lärare och har inte samma passion för skidåkning som jag så här finns möjligheter för oss båda.

Marco har nu börjat sin tredje säsong som skidinstruktör vid Romme Alpin. I år är han också ansvarig för utbildningen av övriga skidinstruktörer. Marco är inte den enda internationella studenten från Högskolan Dalarna, runt 25 personer till från olika länder jobbar inom anläggningen.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med Högskolan Dalarna och anställer varje säsong både internationella och svenska studenter, säger Viktor Funcke, Romme Alpin. Vi anställer alla på samma villkor. Vi har märkt att många av de internationella studenterna passar väldigt bra på en sådan här serviceanläggning, de är ofta duktiga på att jobba med människor.

Att många internationella studenter söker sig till Romme Alpin – och har fungerat så bra – har till och med fått anläggningen att ändra sina språkkrav.

– Tidigare hade vi som krav att all vår personal skulle tala svenska, berättar Viktor Funcke. Det har vi nu ändrat till att alla måste kunna flytande engelska. Första året med en del engelsktalande personal var vi lite nervösa för hur det skulle mottas, men vi fick väldigt god respons från våra gäster. Att vi har både svensk och internationell personal har dessutom visat sig ha bra effekt på gruppdynamiken.

För Marco återstår bara en termin på utbildningen. Vad ska han då göra sen?

– Min dröm är att få en heltidsanställning året runt vid Romme Alpin, säger han. Då skulle jag kunna blanda jobbet som skidlärare med de kunskaper jag fått tack vare min utbildning.

Text och foto: Tina Sjöström

Senast granskad:
Senast granskad: