Nytt traineeprogram ska få fler högutbildade att stanna i länet

Mellansvenska Handelskammaren satsar nu på att få fler nyutexaminerade studenter att hitta ett arbete i regionen. Satsningen heter Higher Ambition Program och sker i samverkan med Högskolan Dalarna.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Studenter diskussion.
Foto: Anna Holm

– Alla initiativ som möjliggör för nyutexaminerade att komma ut i arbetslivet fort för att ta sig an kvalificerade arbetsuppgifter är väldigt positivt, säger Sigrid Saveljeff, samverkanschef/Vicerektor samverkan vid Högskolan Dalarna.

Hösten 2019 startar Higher Ambition Program i Dalarna och Gävleborg. Traineeprogrammet går ut på att de företag och organisationer som tillsammans bildar ett konsortium, en slags sammanslutning, anställer en eller två traineer samtidigt som en utbildning i modernt ledarskap erbjuds. Programmet sträcker sig över elva månader och målet är att fånga upp ambitiösa studenter för att de skall fortsätta arbeta i regionerna samt stärka relationen mellan akademi och näringsliv. 

Rekrytering av arbetsgivare pågår för fullt och redan nu har bland annat är FM Mattsson, KPMG GävleDala och Setra gått med. Målet är att få ihop cirka 15-20 företag. Sedan 2017 drivs traineeprogrammet Higher Ambition Program i Värmland med gott resultat. 

Vad innebär det för möjligheter för våra studenter?

– Att få ett kvalificerat uppdrag och tillgång till en arbetsplats direkt efter examen samtidigt som de har ett stöd under den tiden som de är trainee, säger Sigrid Saveljeff.  

För studenterna innebär traineeprogrammet att man, förutom en fast anställning hos en arbetsgivare, bland annat får en 12-14 dagars utbildning i modernt och hållbart ledarskap, en marknadsmässig lön och inspirationsföreläsningar. 

Senast granskad:
Senast granskad: