Riksdagspolitiker besökte Högskolan Dalarna

Sju socialdemokrater från riksdagens utbildningsutskott besökte under fredagen lärosätet. Syftet var att få höra mer om bland annat vår integrerade lärarutbildning och vårt samverkansprojekt KTP.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Två män och fem kvinnor, som samtliga är riksdagsledemöter, står uppställda i ett klassrum och ler in i kameran. Med på fotot också Högskolan Dalarnas rektor Martin Norsell, som tog hand om besöket.
Från vänster: Peter Lindh, Caroline Helmersson Olsson, Gunilla Svantorp, Pia Nilsson, Roza Güclü Hedin och Aylin Fazelian. Bakre raden: Tomas Kronståhl och rektor Martin Norsell.

Anledningen till att ledmöterna besökte Högskolan Dalarnas Campus Falun beror på att de kommit överens om att besöka bland annat högskolor och universitet i sina respektive hemmalän. För Roza Güclü Hedin (S) är det Dalarna som gäller.

– Det känns jättebra. Vi har så väldigt mycket att visa i Dalarna och högskolan är väldigt viktig för länet och regionen. Dessutom finns ju det vi valt att kalla Dalamodellen, säger Roza Güclü Hedin.

Dalamodellen är den arbetsplatsintegrerade lärarutbildning som lanserades av Högskolan Dalarna 2017. Modellen går ut på att lösa lärarbristen genom att lärarstudenter studerar och jobbar samtidigt med lön. En modell som sedan spritt sig i landet.

– Den har vi tagit inspiration av på nationell nivå vilket bidragit till att vi fått pengar att kunna göra det här på fler ställen.

Riksdagsledamöterna fick också höra mer om ett av lärosätets samverkansprojektet KTP, om våra språkutbildningar, vårt arbete med nätbaserat lärande och lärosätet i stort.

- Vi är här för att lyssna men också höra om framtiden. Hur samverkar Högskolan Dalarna? Hur viktigt är det med en högskola för en region och hur kan lärosätet, näringslivet och kommuner jobba tillsammans med arbetsplatsförsörjning och så vidare, säger Roza Güclü Hedin.

 

Senast granskad:
Senast granskad: