Öppet hus lockade många gymnasieelever

Under onsdagen var det öppet hus vid Högskolan Dalarna och campus Falun fylldes av ett stort antal intresserade gymnasieelever från regionen. Både presentationer av högskolans olika program samt inspirationsföreläsningar stod på programmet.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Publik i biblioteket

Dagens öppna hus inleddes med en välkomstpresentation i biblioteket. Nuvarande studenter beskrev sina upplevelser av Högskolan Dalarna och de program de valt att studera. Även en tidigare student, Marie-Louise Dahlgren, berättade om sin studietid och vad hennes examen gett för möjligheter.

Marie-Louise Dahlgren

– När jag bestämde mig för att plugga vidare på högskola så var jag först inställd att välja en skola på annan ort. Jag bor och gick även gymnasiet i Borlänge och tänkte att jag ville se något annat. Av olika anledningar valde jag ändå Högskolan Dalarna och det har jag inte ångrat. Jag läste ett ingenjörsprogram i Borlänge som var mycket givande och som lett till att jag nu har ett intressant jobb hos WSP group. Tack vare att jag stannade på orten hade jag också möjlighet att spela kvar i mitt gamla fotbollslag och umgås med mina vänner.

– Ett råd jag vill ge er är att välja program med omsorg och eftertanke, fortsatte Marie-Louise Dahlgren. Ta vara på den här dagen och möjligheten att lyssna på presentationer av flera olika program. Välj inte utbildning för att kompisen valt den. Testa gärna någon enstaka kurs och bilda dig en uppfattning. Själv väntade jag i två år efter gymnasiet innan jag började studera på högskolan, för mig passade det bäst.

Moa Stubbans Juhlin och Kasia Kucybala från Soltorgsgymnasiet i Borlänge förväntade sig att få en massa nyttig information men inte allt för långa föreläsningar.

Moa Stubbans Juhlin och Kasia Kucybala

– Jag har planer på att läsa vidare på högskolan så jag hoppas att jag inte blir skrämd av att det kanske skulle vara alltför jobbigt. Jag vill jobba med något där jag kan hjälpa människor.

– Det intresserar mig med, sa Kasia, så nu ska vi gå och lyssna på föreläsningen om programmen för vård, omsorg och socialt arbete.

Abshir Elmi var en av de studenter som inledningstalade till besökarna. Han kommer från Västerås och går andra året på samhällsvetarprogrammet.

Abshir Elmi

– Jag valde Högskolan Dalarna eftersom utbildningen stämde överens med mina förväntningar. Jag trivs bra med både studierna och att bo i Falun. Jag har också engagerat mig i studentkåren, jag sitter med i kårfullmäktige.

Marcus Iversen, också han från Soltorgsgymnasiet i Borlänge har precis lyssnat till presentationen av programmen inom data och it.

Marcus Iversen

– Jag är intresserad av grafisk design och tyckte att den här presentationen var väldigt bra. Jag har läst några kurser i ämnen på gymnasiet så jag är lite insatt. Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag ska välja för program än, nu ska jag lyssna på dragningen om ekonomiprogrammet och höra hur det verkar.

Att intresset för högskolestudier hos de besökande gymnasieeleverna är stort gick inte att ta miste på.

 

Senast granskad:
Senast granskad: