Öppet hus för gymnasieelever i val- och kvaltider

– Teknik har intresserat mig sedan jag var liten. Och så finns det jobb. Det säger min mamma. Jakrapat Wutthisarn är en av många som är intresserad av vad Högskolan Dalarna har att erbjuda.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Henrik Stub, Amanda Jonsson och Tanja Jörgensen.
Henrik Stub, lärare på ljud och musikproduktion, Amanda Jonsson student och Tanja Jörgensen, lärare ljud och musikproduktion, berättade att det var stort söktryck på de olika programmen.

Och han är inte ensam. Över 300 elever och lärare från gymnasieskolor runt om i länet gästade Högskolans Öppet Hus på campus Borlänge på tisdagen.
 
Jakrapat Wutthisarn är 18 år och går tredje året på Soltorgsskolan i Borlänge, inriktning teknik.
 
Till hösten ska han börja sina högskolestudier och han verkar veta vad han vill.

– Jag har alltid varit teknikintresserad, konstaterar han.
 
Han sitter tillsammans med kamraterna Elias Tiensuu och Anas Osman i sal 320 och blir inspirerad av läraren Anna Skogbergs som pratar sig varm om IT säkerhet och mjukvarutestning och Informationsdesign.

image2fs2m.pngTre målmedvetna grabbar är Jakrapat Wutthisarn, Elias Tiensuu och Anas Osman. De går sista året på Soltorgsskolan i Borlänge.

En annan av besökarna på Öppet Hus är 17-åriga Selina Nilimaa Pettersson. Hon har rest ner tillsammans med 20 elever och lärare från Vansbro utbildningscenter.

– Jag är intresserad av nå´t inom idrott och hälsa. Kanske Sport Managementprogrammet, berättar hon.

Selina.jpg
Selina Nilimaa Pettersson går på gymnasiet i Vansbro. ”Vi får se vad det finns för utbildningar”, säger hon om högskolans Öppna Hus.

Varför just det programmet?
– Jag gillar träning generellt, framför allt ridning. Men jag funderar också på Polishögskolan, säger hon och skyndar vidare i minglet.
 
Två tjejer som vet vad de vill studera är Ulrika Ängman och Vendela Moreau. De är med och uppmuntrar gymnasieelever som går i val- och kvaltider.
 
Båda har haft flera års uppehåll efter gymnasieskolan, men går nu första året på Personal- och arbetslivsprogrammet.

image4803b.pngUlrika Ängman och Vendela Moreau har tagit upp studierna efter flera års arbete. ”Det var rätt läge nu”, tycker Ulrika.

– Jag var inte motiverad när jag gick ur gymnasiet. Efter att ha jobbat i många år som butikschef och nyligen blivit mamma så var det helt rätt läge för mig nu, berättar Ulrika.
 
Hon får medhåll från Vendela Moreau:
– På mitt tidigare jobb arbetade jag tätt med HR-chefer. Det är så intressant att jobba med människor, med själva mjukvaran, säger hon och syftar på det stora intresset som finns för IT-programmen.
 
Hampus Stendahl är samordnare för dagen på högskolans campus Borlänge.

Hampus Stendahl.jpgHampus Stendahl arbetar med studentrekrytering där högskolans Öppna Hus är en del.

– Sex-sju gymnasieskolor från Sälen i norr till Avesta i söder är här, totalt 350 besökare. Responsen känns positiv än så länge, säger han och tillägger:
 
– Det är mycket information som eleverna får med sig. Vi hoppas att det underlättar att göra rätt val för just dem.

Senast granskad:
Senast granskad: