Nya studenter redo för högskolelivet

– Tufft men roligt! Så sammanfattar några av de nya studenterna vid Högskolan Dalarna sina förväntningar. På måndagen var det upprop för de nya programmen, som började med en gemensam välkomstceremoni.

Denna nyhet är äldre än 6 månader och är kanske inte aktuell längre.

Studenter på scen
Roligt studentliv. Studentkårens intromästare presenterade sig vid välkomstceremonin. Under hela veckan pågår roliga aktiviteter vid campus i Falun och Borlänge, i slutet av veckan blir det en festlig sittning.

Runt 450 nya studenter börjar nu sina studier vid Högskolan Dalarna. Vid invigningen i Lugnetkyrkan fanns representanter för både högskolan och studentkåren på plats, för att hälsa välkommen och ge en inblick i vad som väntar.

Rektor Martin Norsell välkomsttalade, och uppmanade studenterna att engagera sig i studentkåren och ta del av det som Dalarna har att erbjuda utanför studierna.

– Dalarna är mer än knätofs, sade han och pekade på både det rika utbudet av frilufts- och sportaktiviteter och kultur som finns i länet.

Rektor tror “självdisciplin, uthållighet och hårt arbete” är receptet för att klara studierna, kombinerat med att inte glömma av att ha roligt.

Nya studenter. Från vänster Rebecca Thidé, Borlänge, Elin Öhman, Avesta och Gabrielle Levin, Ockelbo. På måndagen började de på förskollärarprogrammet.

– Jag ser fram emot att få lära mig en massa, sade Elin Öhman från Avesta som ska läsa till förskollärare.

– Det är lite nervöst, men det ska bli roligt också.

Elin Öhman blir kurskamrat med Gabrielle Levin från Ockelbo, som vikarierat inom förskolan i flera år, men som nu läst på komvux och hoppas kunna få en tillsvidareanställning efter avslutade studier.

Rebecca Thidé från Borlänge sadlar om från säljare till förskolelärare, ett beslut som vuxit fram under föräldraledigheten med de två barnen.

– Jag har känt i flera år att jag vill göra något annat, sade hon.

Även sjuksköterskeprogrammet startar idag. Jessika Olsson från Lindesberg har varit undersköterska i tolv år. Hon kommer att ha två timmars pendling till Falun, och planerar att fortsätta jobba under studierna.

– Det kommer att bli tufft. Men man får ge sig fasen på att det ska gå, sade hon.

Kårordförande Anton Petersson berättade om studentkårens verksamhet, som vilar på två ben: utbildningsbevakning, där kåren är med och ser till att studier och lärare håller måttet, och studiesociala aktiviteter, det vill säga allt det roliga utanför pluggandet.

Två studenter delade med sig av sina erfarenheter från att vara ny som student, och studentkårens “lekledare”, iförda orange tröjor, presenterade sig.

Spelkvällar, quiz, vinterlekar och en “finsittning” väntar de nya studenterna under introduktionsveckan. Under måndagen bjöd kåren på lunch, och höll i en stadsvandring i Falun och Borlänge för att studenterna snabbt ska kunna lära sig hitta.

Senast granskad:
Senast granskad: